Do 24 godzin od ich złowienia zachowują najlepszy smak i aromat. Z tego względu tak popularne i powszechne jest ich mrożenie, które pozwala na transport oraz na dłuższe przechowywanie. Co więcej proces mrożenia nie pozbawia ich cennych składników.
Wartości odżywcze krewetek są nieocenione. Nie dość, że są niskokaloryczne, to podobnie jak pozostałe owoce morza zawierają wiele cennych witamin z grupy B, niezwykle ważny i potrzebny selen oraz takie składniki jak miedź, magnez, potas i fosfor. Jednak ponieważ istnieje ryzyko utraty tych ważnych dla naszego organizmu składników podczas przyrządzania, należy najpierw dokładnie poznać sposoby, w jaki krewetki można przygotować do spożycia.
Cały sekret tkwi w ich bardzo krótkim gotowaniu lub smażeniu. Gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 3-5 minut w lekko osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem przypraw. Natomiast mrożone krewetki przed właściwym przyrządzeniem należy podgotować we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny, octu winnego i ulubionych ziół.
Sposobów i pomysłów na przyrządzenie i podanie krewetek jest bardzo dużo. Doskonale nadają się na przystawki zimne lub ciepłe. Podaje się je również z sosami oraz w daniach, w których stanowią podstawowy składnik, np. makaron z krewetkami i sosem, omlety, tarty, szaszłyki czy nawet kanapki. Ponadto podaje się je również jako składnik sałatek. Można je piec, gotować, a nawet smażyć, wedle uznania i upodobań.
Najpopularniejszy jest przepis na krewetki w cieście. Smażone są na głębokim tłuszczu i podawane z sosem czosnkowym, ziołowym lub same jako zakąska do piwa. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Należy najpierw zrobić zwykłą panierkę z jajka, jak do kotletów. Krewetki dokładnie umyć, osuszyć, maczać najpierw w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej, wkładać na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć na złocisty kolor. Sos przygotować na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu i startego czosnku lub ziół np. bazylii, ziół prowansalskich, tymianku, estragonu czy chili.
Świetnie smakują również krewetki gotowane w piwie. W rondlu rozgrzać 2 szklanki jasnego piwa, dodać umyte krewetki, posiekany w kostkę marynowany ogórek, 3 posiekane ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny i przyprawy do smaku (sól, pieprz, chili). Gotować przez maksymalnie 5 minut.
Prostym i szybkim przepisem są również krewetki z oliwkami w śmietanie. Na patelni należy rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać oczyszczone krewetki królewskie i smażyć je około 5 minut na złoty kolor ciągle obracając, aby nie spiekły się za bardzo. Następnie dodać oliwki, 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Znacie inny przepis na przyrządzenie krewetek? Podzielcie się nim w komentarzu.