Do 24 godzin od ich złowienia zachowują najlepszy smak i aromat. Z tego względu tak popularne i powszechne jest ich mrożenie, które pozwala na transport oraz na dłuższe przechowywanie. Co więcej proces mrożenia nie pozbawia ich cennych składników.

Wartości odżywcze krewetek są nieocenione. Nie dość, że są niskokaloryczne, to podobnie jak pozostałe owoce morza zawierają wiele cennych witamin z grupy B, niezwykle ważny i potrzebny selen oraz takie składniki jak miedź, magnez, potas i fosfor. Jednak ponieważ istnieje ryzyko utraty tych ważnych dla naszego organizmu składników podczas przyrządzania, należy najpierw dokładnie poznać sposoby, w jaki krewetki można przygotować do spożycia.

Cały sekret tkwi w ich bardzo krótkim gotowaniu lub smażeniu. Gotowanie nie powinno trwać dłużej niż 3-5 minut w lekko osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem przypraw. Natomiast mrożone krewetki przed właściwym przyrządzeniem należy podgotować we wrzątku z dodatkiem soku z cytryny, octu winnego i ulubionych ziół.

Sposobów i pomysłów na przyrządzenie i podanie krewetek jest bardzo dużo. Doskonale nadają się na przystawki zimne lub ciepłe. Podaje się je również z sosami oraz w daniach, w których stanowią podstawowy składnik, np. makaron z krewetkami i sosem, omlety, tarty, szaszłyki czy nawet kanapki. Ponadto podaje się je również jako składnik sałatek. Można je piec, gotować, a nawet smażyć, wedle uznania i upodobań.

Najpopularniejszy jest przepis na krewetki w cieście. Smażone są na głębokim tłuszczu i podawane z sosem czosnkowym, ziołowym lub same jako zakąska do piwa. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste i szybkie. Należy najpierw zrobić zwykłą panierkę z jajka, jak do kotletów. Krewetki dokładnie umyć, osuszyć, maczać najpierw w jajku, następnie obtaczać w bułce tartej, wkładać na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć na złocisty kolor. Sos przygotować na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu i startego czosnku lub ziół np. bazylii, ziół prowansalskich, tymianku, estragonu czy chili.

Świetnie smakują również krewetki gotowane w piwie. W rondlu rozgrzać 2 szklanki jasnego piwa, dodać umyte krewetki, posiekany w kostkę marynowany ogórek, 3 posiekane ząbki czosnku, łyżkę soku z cytryny i przyprawy do smaku (sól, pieprz, chili). Gotować przez maksymalnie 5 minut.

Prostym i szybkim przepisem są również krewetki z oliwkami w śmietanie. Na patelni należy rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać oczyszczone krewetki królewskie i smażyć je około 5 minut na złoty kolor ciągle obracając, aby nie spiekły się za bardzo. Następnie dodać oliwki, 2 kiszone ogórki starte na grubej tarce i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Znacie inny przepis na przyrządzenie krewetek? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułLeczenie reumatyzmu
Następny artykułJak przyrządzić szpinak?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here