Kuchnia angielska - charakterystyka

Potrawy     dodano 2016-05-25
ocena

Przez wielu kucharzy z całego świata kuchnia angielska uznawana jest za stosunkowo ubogą, a nawet niezbyt smaczną. Jej oryginalność wynika zapewne z faktu, że stanowi różnorodną mieszankę wielu rodzimych i kolonialnych tradycji oraz wpływów.

Kuchnia angielska - charakterystyka

Angielskie śniadanie - Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Typowy dzień każdego Anglika zaczyna się w pierwszej kolejności od tradycyjnej angielskiej herbaty. Jest ona nieodzownym elementem tradycyjnego angielskiego menu. Na śniadanie składa się najczęściej szklanka soku pomarańczowego, sałatka owocowa, owsianka, płatki z mlekiem lub tosty z marmoladą popijane herbatą lub kawą. Z nieco bardziej sycących potraw Anglicy jadają na śniadanie jajka smażone na bekonie z dodatkiem pomidorów i grzybów.

W angielskim menu niezwykle ważne miejsce zajmuje mięso, głównie jagnięcina i wołowina oraz ryby i owoce morza. Nieco rzadziej jada się tam kurczaka, indyka czy wieprzowinę. Dania przygotowywane przez Brytyjczyków to najczęściej potrawy łatwe, szybkie i stosunkowo proste. Znacznie mniejszą wagę przywiązują oni do spożywania wyszukanych i smacznych posiłków oraz ich walorów estetycznych, które dla wielu z nas są przecież tak ważne i odgrywają znaczącą rolę podczas każdego posiłku.

Charakterystycznymi dla Brytyjczyków potrawami jest tzw. beefburger czyli zwyczajny hamburger z wołowiną i warzywami, pudding, ptyś wypiekany na słono czy zapiekane z ziemniakami warzywa. Ponadto w tamtejszym menu króluje tradycyjna pomarańczowa marmolada (bardzo gorzka), gnieciony groszek dodawany do ryby z frytkami oraz żółte sery, głównie cheddar.

Anglicy raczej nie są smakoszami zup. Stanowią one raczej przekąskę, dodatek do głównego dania, dlatego zwykle podawane są w niewielkiej miseczce i zagryzane pieczywem. Najpopularniejsze angielskie zupy to porowo-ziemniaczana, z zielonej soczewicy z bekonem, marchwiowa z pomarańczą, brokułowa z niebieskim serem pleśniowym, kalafiorowa z serem cheddar oraz pomidorowa z bazylią.

Spośród angielskich deserów wyróżnić można przede wszystkim muffiny wypiekane na słodko, marchewkowe ciasto, batoniki, w których skład wchodzą płatki owsiane połączone syropem cukrowym. Stałe miejsce w tamtejszym menu zajmuje również ciasto jabłkowe, a więc tradycyjna szarlotka czy biszkopty z rodzynkami i budyniem.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Angielskie śniadanie

Angielskie śniadanie dla jednej osoby składa się z dwóch kiełbasek, 10 dag pieczarek, dwócj plasterków bekonu, dwócj jajek, 15 dag pieczonej fasolki i keczupu. Kiełbaski smaży się okołoło 12 minut na oleju. Z kolei pieczarki smażymy na patelni zaledwie 5 minut. Podgrezwamy fasolkę z puszki, smażymy jajka sadzone.

Lubicie kuchnię angielską? Wypowiadajcie się w komentarzach.

OCENA
3.64
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06