Ponadto podstawą i bazą wszystkich meksykańskich potraw jest tortilla, cienki kukurydziany placek (na północy Meksyku) lub pszenny (w południowej części), w który zawijany jest farsz, podawany jako dodatek do dania lub jako danie główne.

Najbardziej znanym i lubianym daniem kuchni meksykańskiej jest tortilla. Może być ona wykonywana zarówno na bazie mięsa, jak i ziemniaków, dlatego przedstawiamy przepisy na oba rodzaje.

I
1 podwójna pierś z kurczaka,
10 dag żółtej fasolki szparagowej,
3 niewielkie marchewki,
4 pszenne tortille,
niewielki kawałek tartego żółtego sera,
łyżka oliwy z oliwek,
sos pomidorowy lub czosnkowy,
sól i pieprz do smaku.

II
1 kg ziemniaków,
2 strąki czerwonej papryki,
1/2 szklanki oliwy,
2 cebule,
6 jajek,
15 dag mrożonej fasolki szparagowej,
szczypta tymianku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól,
2 łyżki czarnych oliwek.

I

Dokładnie wymytą i oczyszczoną z chrząstek i kostek pierś z kurczaka należy przyprawić z każdej strony solą i pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron na oliwie na złoty kolor. Po wystudzeniu pokroić ją na długie, cienkie paseczki. Marchewkę należy obrać, dokładnie wymyć i pokroić w cieniutkie, podłużne słupki. Fasolkę oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser również pokroić w niewielkie i cienkie słupki. Tortille wyjąć z opakowania, zawinąć w folię aluminiową i lekko podgrzać w piekarniku. Folia zapobiegnie ich wysuszeniu i połamaniu. Kiedy będą ciepłe ułożyć je na talerzy, zawinąć w nie kurczaka, fasolkę, marchewkę, żółty ser, polać sosem czosnkowym lub pomidorowy, zawinąć w folię i podgrzewać jeszcze chwilę w piekarniku.

II

Tortilla na bazie ziemniaków to inna wersja meksykańskiego dania. Obrane ziemniaki należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy się zeszkli dodać do niej ziemniaki, lekko je posolić i smażyć z obu stron aż zmiękną. Do osolonej gotującej się wody należy dodać fasolkę i gotować ją przez około 6 minut, a następnie odcedzić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na niewielkie kawałki. Jajka roztrzepać w osobnej misce. Dodać do nich podsmażone z cebulką ziemniaki, fasolkę, paprykę, przyprawić tymiankiem i solą, delikatnie wymieszać. Następnie na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przygotowaną masę, przelać i smażyć z obu stron przez kilka minut, aby jajka się ścięły. Przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać wedle uznania z czarnymi oliwkami, na ciepło lub zimno.

Dla orzeźwienia doskonale nadaje się sałatka z ryżu i awokado. Do jej wykonania potrzebne będzie pół szklanki długoziarnistego ryżu, 15 dag czerwonej fasoli z puszki, 1 awokado, 15 dag kukurydzy z puszki, 2 pomidory oraz łyżka soku z cytryny i sól do smaku. Natomiast do przyrządzenia sosu chili należy przygotować szklankę majonezu, papryczkę chili, łyżkę siekanej kolendry, oraz sól i pieprz do smaku. Składniki te należy ze sobą połączyć i przyprawić według uznania.

Ryż należy dokładnie wypłukać i gotować przez około 20 minut zalany szklanką osolonej wody uważając żeby się nie przypalił. Następnie należy przygotować warzywa. Fasolę i kukurydzę należy odsączyć z zalewy i opłukać. Pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie jak wcześniej obrane awokado, które pokrojone w niewielką kostkę należy skropić sokiem z cytryny. Kiedy ryż ostygnie należy połączyć go z warzywami, awokado i polać sosem chilli.

Lubicie kuchnie meksykańską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułKuchnia molekularna – co to jest?
Następny artykułKiszka ziemniaczana – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here