Ponadto podstawą i bazą wszystkich meksykańskich potraw jest tortilla, cienki kukurydziany placek (na północy Meksyku) lub pszenny (w południowej części), w który zawijany jest farsz, podawany jako dodatek do dania lub jako danie główne.
Najbardziej znanym i lubianym daniem kuchni meksykańskiej jest tortilla. Może być ona wykonywana zarówno na bazie mięsa, jak i ziemniaków, dlatego przedstawiamy przepisy na oba rodzaje.
I
1 podwójna pierś z kurczaka,
10 dag żółtej fasolki szparagowej,
3 niewielkie marchewki,
4 pszenne tortille,
niewielki kawałek tartego żółtego sera,
łyżka oliwy z oliwek,
sos pomidorowy lub czosnkowy,
sól i pieprz do smaku.
II
1 kg ziemniaków,
2 strąki czerwonej papryki,
1/2 szklanki oliwy,
2 cebule,
6 jajek,
15 dag mrożonej fasolki szparagowej,
szczypta tymianku,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól,
2 łyżki czarnych oliwek.
I
Dokładnie wymytą i oczyszczoną z chrząstek i kostek pierś z kurczaka należy przyprawić z każdej strony solą i pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron na oliwie na złoty kolor. Po wystudzeniu pokroić ją na długie, cienkie paseczki. Marchewkę należy obrać, dokładnie wymyć i pokroić w cieniutkie, podłużne słupki. Fasolkę oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Ser również pokroić w niewielkie i cienkie słupki. Tortille wyjąć z opakowania, zawinąć w folię aluminiową i lekko podgrzać w piekarniku. Folia zapobiegnie ich wysuszeniu i połamaniu. Kiedy będą ciepłe ułożyć je na talerzy, zawinąć w nie kurczaka, fasolkę, marchewkę, żółty ser, polać sosem czosnkowym lub pomidorowy, zawinąć w folię i podgrzewać jeszcze chwilę w piekarniku.
II
Tortilla na bazie ziemniaków to inna wersja meksykańskiego dania. Obrane ziemniaki należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie na patelni. Gdy się zeszkli dodać do niej ziemniaki, lekko je posolić i smażyć z obu stron aż zmiękną. Do osolonej gotującej się wody należy dodać fasolkę i gotować ją przez około 6 minut, a następnie odcedzić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić na niewielkie kawałki. Jajka roztrzepać w osobnej misce. Dodać do nich podsmażone z cebulką ziemniaki, fasolkę, paprykę, przyprawić tymiankiem i solą, delikatnie wymieszać. Następnie na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, przygotowaną masę, przelać i smażyć z obu stron przez kilka minut, aby jajka się ścięły. Przed podaniem posypać natką pietruszki i podawać wedle uznania z czarnymi oliwkami, na ciepło lub zimno.
Dla orzeźwienia doskonale nadaje się sałatka z ryżu i awokado. Do jej wykonania potrzebne będzie pół szklanki długoziarnistego ryżu, 15 dag czerwonej fasoli z puszki, 1 awokado, 15 dag kukurydzy z puszki, 2 pomidory oraz łyżka soku z cytryny i sól do smaku. Natomiast do przyrządzenia sosu chili należy przygotować szklankę majonezu, papryczkę chili, łyżkę siekanej kolendry, oraz sól i pieprz do smaku. Składniki te należy ze sobą połączyć i przyprawić według uznania.
Ryż należy dokładnie wypłukać i gotować przez około 20 minut zalany szklanką osolonej wody uważając żeby się nie przypalił. Następnie należy przygotować warzywa. Fasolę i kukurydzę należy odsączyć z zalewy i opłukać. Pomidory pokroić w drobną kostkę, podobnie jak wcześniej obrane awokado, które pokrojone w niewielką kostkę należy skropić sokiem z cytryny. Kiedy ryż ostygnie należy połączyć go z warzywami, awokado i polać sosem chilli.
Lubicie kuchnie meksykańską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.