Kuchnia śródziemnomorska - charakterystyka

Potrawy     dodano 2016-05-25
ocena

Kuchnia śródziemnomorska to jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych kuchni świata. Wywodzi się głównie z państw leżących nad Morzem Śródziemnym i w jego okolicach, a więc z Hiszpanii, południowej Francji, Włoch, Grecji, Turcji, Syrii, Libanu, Izraela, Egiptu, Libii, Tunezji, Algierii, Maroka oraz Malty i Cypru. Właśnie w tych krajach o gorącym klimacie, panują idealne warunki do uprawiania rolnictwa, a co za tym idzie do pozyskiwania doskonałych i urozmaiconych upraw owoców i warzyw. Ponadto bliskość morza daje niczym nieograniczone możliwości połowu ryb i owoców morza.

Kuchnia śródziemnomorska - charakterystyka

sxc.hu

Podstawą kuchni śródziemnomorskiej są świeże owoce i warzywa, zioła, głównie oregano, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek i rozmaryn, zboża, oliwa i wino. Jednak prawdziwy sekret kuchni wywodzącej się z tego regionu świata tkwi w jej nieustannym odnoszeniu się do korzeni krajów śródziemnomorskich, ich lokalnych obyczajów i tradycji, a więc do wiejskich gospodarstw, prostych, smacznych i zdrowych potraw, których przygotowanie nie zajmowało dużo czasu.

Do najpopularniejszych potraw kuchni śródziemnomorskiej goszczących już współcześnie na stołach całego świata z całą pewnością zaliczyć można sałatkę grecką, pizzę, ślimaki, spaghetti, lasagne, tortellini i risotto. Do większości z nich używana jest duża ilość warzyw, głównie pomidorów, oliwek, czosnku, przypraw, oliwy z oliwek, ryb, owoców morza i sera, w szczególności parmezanu.

Jednym z gatunków zaliczanych do kuchni śródziemnomorskiej jest bez wątpienia kuchnia włoska. Typowy posiłek włoskiej rodziny nie składa się tak jak czasami w Polsce z jednogarnkowego posiłku. Kuchnia włoska to w pierwszej kolejności przystawka, następnie danie mączne, makarony lub zupa. Kolejnym daniem, tym razem już głównym, jest najczęściej mięso, ryby z dodatkiem ryżu lub sałatki. Wyśmienitym dodatkiem do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej jest białe lub czerwone wino.

Jednak największy sekret kuchni śródziemnomorskiej to nie tylko jej prostota i wspaniały smak. Jest nim dobroczynny jej wpływ na ludzki organizm. Jak wynika z badań, kuchnia śródziemnomorska nie tylko wzmacnia system odpornościowy nie obciążając organizmu ciężkostrawnymi posiłkami, ale także pozwala zachować doskonałą kondycję fizyczną i psychiczną oraz dzięki bogactwu potraw w naturalne produkty zapobiega powstawaniu miażdżycy i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz nowotworów. Ponadto to właśnie kuchnia z tego regionu świata uzyskała miano recepty na długie i zdrowe życie. Wynika to jednoznacznie z zależności między sposobem odżywiania ludzi a długością ich życia.

Lubicie kuchnie śródziemnomorską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ
Kuchnia meksykańska - charakterystyka

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06