Kuchnia tajska - przepisy

Potrawy     dodano 2016-05-25
ocena

Kuchnia tajska jest niezwykle różnorodną i bogatą kuchnią świata. Została ukształtowana pod dużym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej, jednak nie pozostała im dłużna. Również kuchnie tych regionów stopniowo odczuwały na sobie jej wpływ. Podstawowym elementem kuchni tajskiej, stanowiącej kulinarną sztukę Tajlandii, jest przede wszystkim podawany zawsze na gorąco ryż.

Kuchnia tajska - przepisy

sxc.hu

Poza potrawami z ryżu dominują również ryby, owoce morza, wołowina, drób, a nawet koniki polne. Natomiast kwintesencją kulinariów z Tajlandii jest sztuka łączenia i komponowania podstawowych dla Tajów smaków: kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. Poniżej kilka przepisów na sztandarowe dania tamtego regionu.

Do wykonania tajskiej sałatki z wołowiny oraz curry z krewetek

Będzie potrzebne:

I
około 40 dag rostbefu lub rumsztyku,
1 świeży ogórek,
1 niezbyt duża czerwona cebula,
1 dymka,
3 gałązki świeżej kolendry,
1 łodyga świeżej trawy cytrynowej,
1 gałązka świeżej mięty,
kilka liści sałaty do dekoracji.


Natomiast do wykonania dipu potrzebne będą:
2 strączki chili,
1 łodyżka selera,
1 ząbek czosnku,
1 limonka.


II
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,
1 szklanka drobno pokrojonej cebuli,
1 szklanka posiekanych dymek,
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry,
400 ml niesłodzonego mleka kokosowego,
1 szklanka bulionu drobiowego,
3 łyżki tajskiego sosu rybnego,
2 łyżeczki cukru,
1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę,
1 kg surowych krewetek,
odrobina świeżej kolendry,
limonka.

I

Cebulkę, dymkę kolendrę, trawę cytrynową i miętę należy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkiem. Mięso w kawałku należy podsmażyć ze wszystkich stron, aby pozostało soczyste i lekko krwiste w środku. Następnie pokroić go w paski i połączyć z pokrojonymi warzywami i przyprawami. Przygotowanie sosu należy rozpocząć od posiekania chilli i czosnku. Seler należy pokroić w cienkie plasterki i połączyć z chili, czosnkiem z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki. Tak przygotowanym sosem polać mięso i podawać schłodzone w miseczkach na kawałkach liścia sałaty.

II

Przygotowując curry z krewetek posiekaną drobno cebulkę należy zeszklić na oleju. Następnie dodać do niej dymkę, pastę curry i smażyć całość niecałą minutę nieustannie mieszając. Kiedy zapach curry zacznie być mocno wyczuwalny, dolać mleko kokosowe, bulion, sos rybny i przyprawić odrobiną cukru dla lepszego smaku. Dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Następnie oczyścić krewetki, również dodać i smażyć, aż utracą przezroczystość. Całość udekorować listkami kolendry i podawać z cząstkami limonki.

Innym ciekawym przepisem jest ryż z trawą cytrynową Thai, który jest doskonałym dodatkiem do dań głównych. Do jego wykonania potrzebny będzie olej, 2 niewielkie cebulki, szczypta mielonej kurkumy, 1 szklanka ryżu długoziarnistego, 2 łodygi trawy cytrynowej, sól i duża dymka.

Ryż należy dokładnie wypłukać i osuszyć. W średniej wielkości garnku należy rozgrzać olej i zeszklić na nim siekaną cebulkę z dodatkiem kurkumy cały czas mieszając. Połączyć to z ryżem, dodać trochę wody, trawy cytrynowej, doprawić solą i zagotować. Następnie garnek przykryć, zmniejszyć ogień, co jakiś czas mieszając; czekać, aż ryż wchłonie wywar z trawy cytrynowej i stanie się miękki. Garnek należy zdjąć z ognia i odstawić  przykryty. Po około 15 minutach z ryżu należy wyjąć trawę, a dodać do niego zeszkloną na patelni dymkę. Całość przyprawić do smaku solą.

Lubicie kuchnię tajską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06