Kuchnia węgierska – charakterystyka

Potrawy     dodano 2016-05-25
ocena

Tradycyjna kuchnia węgierska zalicza się do kuchni środkowoeuropejskiej. Jej podstawowymi elementami jest cebula, czosnek, papryka, pomidory, wołowina, cielęcina, a sztandarową potrawą Węgrów jest gulasz. To właśnie z niego Węgry słyną na całym świecie. Ale nie tylko. Poznajmy więc najbardziej charakterystyczne potrawy kuchni węgierskiej, składniki i tradycyjne, przekazywane już z pokolenia na pokolenie metody przyrządzania posiłków.

Kuchnia węgierska – charakterystyka

Węgierska zupa zbójecka - Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Węgierska kuchnia jest bardzo charakterystyczna, niezwykle pikantna, w dużej mierze za sprawą papryki, słodkiej i ostrej stosowanej we wszelkich postaciach: sproszkowanej, suszonej i świeżej. Dodaje się ją do potraw na każdym etapie ich gotowania i dzięki temu zyskują one piękną, czerwoną barwę, aromat i ostrość. Ponadto na Węgrzech króluje właśnie wspomniany już wcześniej gulasz, często podawany w kociołku zwanym bograczem, przyprawiany czerwoną papryką i pieprzem. Jednak wbrew pozorom oryginalny przepis na niego to tzw. zupa gulaszowa i jej późniejsze odmiany. Głównymi składnikami kuchni węgierskiej, obok mięsa, są papryka i pomidory, a sposób przyrządzania odgrywa bardzo dużą rolę. Pomimo powszechności tej metody, tradycyjnej węgierskiej zupy gulaszowej nigdy nie należy zagęszczać mąką, a jedynie koncentratem pomidorowym.

Na Węgrzech poza gulaszem spożywane są również inne potrawy, które nieodłącznie kojarzą się właśnie z tym krajem. Należy do nich panierowany kurczak, smażone nóżki i skrzydełka, kotlety schabowe, serwowane z ryżem i ziemniakami. Z całą pewnością można powiedzieć, że Węgrzy traktują panierowanie, zarówno mięs, jak i wszelakich warzyw jako stosunkowo popularną i powszechną metodę przyrządzania potraw.

Ważną rolę w kuchni węgierskiej odgrywają warzywa, które są nieodłącznym elementem wszystkich podawanych tam dań. Do najpopularniejszych zaliczyć należy paprykę, pomidory, cebulę, marchew i pietruszkę. Są one zwykle smażone lub duszone, a przygotowane na ich bazie posiłki, zwykle z dodatkiem mięs lub ryb, zagęszczane zwykle mąką lub śmietaną.

Innym charakterystycznym elementem kuchni węgierskiej jest królowa tamtejszych wędlin, czyli salami. Jest to produkt znany na całym świecie, obok papryki i gulaszu. Poza tym specjalnością Węgrów są również paprykarze z lekkich mięs, najczęściej cielęciny lub drobiu oraz ryb. Do najpopularniejszych potraw, które możemy zjeść nie tylko na Węgrzech, ale także w węgierskich restauracjach na całym świecie należą wątróbki gęsie zapiekane we własnym tłuszczu, gęsta zupa fasolowa z wędzoną golonką lub kiełbasą i kluseczkami, rybna zupa z dodatkiem papryki i filetami z karpia. Ponadto warto skosztować również nadziewanej ryżem z mięsem papryki podawanej z łagodnym pomidorowym sosem czy pieczonego sandacza, popularnego dania serwowanego głównie w restauracjach nad Balatonem.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Zupa zbójecka

Do ugotowania prawdziwie węgierskiej zupy będziemy potrzebowali:

30 dag wędzonego boczku,
20 dag kiełbasy,
1/2 kg prawdziwków (mogą być inne grzyby),
10 dag mąki,
200 ml śmietany,
2 cebule,
pęczek szczypiorku, 
pieprz,
tymianek,
słodka czerwona papryka w proszku,
liść laurowy

Zabieramy się do "rzeźbienia". Na początku kroimy boczek w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy go w garnku, w którym będziemy gotować. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, oraz grzyby pokrojone w plasterki.

Teraz możemy wstępnie posolić naszą "bazę". Trzeba jednak z tym uważać, ponieważ boczek jest zazwyczaj słony. Dorzucamy również inne przyprawy.

Po kilkunastu minutach smażenia na wlewamy wodę. Możemy wsypać ok. 2 łyżki przyprawy do zup. Całość gotujemy.

Kiedy się zagotuje, wsypujemy łyżkę mąki o dokładnie mieszamy.

Następnie kroimy kiełbasę w plasterki i dorzucamy do garnka. Zupę zabielamy śmietaną zmieszaną z odrobiną mąki.

Lubicie kuchnie węgierską? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06