Mleko kokosowe dodane do mięsnego lub rybnego sosu doskonale łagodzi smak pikantnych przypraw i jest mniej kaloryczne niż używana w kulturze zachodniej słodka śmietanka. Jest typowym składnikiem curry nie tylko w kuchni indyjskiej, ale także karaibskiej i indonezyjskiej, czyli wszędzie tam, gdzie rosną kokosowe orzechy, a dostęp do przetworów ze zwierzęcego mleka jest ograniczony.
Aby zrobić kurczaka curry z mlekiem kokosowym wszystkie przyprawy z zestawu należy umieścić w misce i zblendować, po czym dodać imbir, czosnek, 100 ml wody i jeszcze raz wszystko razem zmiksować do konsystencji pasty. Olej rozgrzać w rondlu z grubym dnem, podsmażyć na nim aż do zbrązowienia drobno pokrojoną cebulę, dodać pastę z przypraw, sól i podsmażyć je pod przykryciem ok. 2 minuty. Włożyć pokrojone w kawałki mięso i podsmażać przez 2-3 minuty, wsypać curry, wkroić pomidory, wlać 200 ml wody, przykryć i gotować ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach, gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia, by zredukować sos, wlać mleko kokosowe i jeszcze chwilkę wszystko pogotować.
Uwaga!
Podawać z ryżem, chlebkiem naaan lub innym pieczywem.
Lubicie kuchnię indyjską? Które indyjskie danie najbardziej Wam smakuje? Podzielcie się opiniami (i przepisami!).