Kurczak curry z mlekiem kokosowym - przepis

Potrawy    
ocena

Curry to obok specjalnej przyprawy w postaci pasty, proszku bądź liści nazwa potrawy wywodzącej się z Indii. W jej skład wchodzą warzywa, mięso lub ryby duszone w specjalnej mieszance przypraw, zabielone jogurtem lub mlekiem kokosowym.

Kurczak curry z mlekiem kokosowym - przepis

sxc.hu

Mleko kokosowe dodane do mięsnego lub rybnego sosu doskonale łagodzi smak pikantnych przypraw i jest mniej kaloryczne niż używana w kulturze zachodniej słodka śmietanka. Jest typowym składnikiem curry nie tylko w kuchni indyjskiej, ale także karaibskiej i indonezyjskiej, czyli wszędzie tam, gdzie rosną kokosowe orzechy, a dostęp do przetworów ze zwierzęcego mleka jest ograniczony.

Aby zrobić kurczaka curry z mlekiem kokosowym wszystkie przyprawy z zestawu należy umieścić w misce i zblendować, po czym dodać imbir, czosnek, 100 ml wody i jeszcze raz wszystko razem zmiksować do konsystencji pasty. Olej rozgrzać w rondlu z grubym dnem, podsmażyć na nim aż do zbrązowienia drobno pokrojoną cebulę, dodać pastę z przypraw, sól i podsmażyć je pod przykryciem ok. 2 minuty. Włożyć pokrojone w kawałki mięso i podsmażać przez 2-3 minuty, wsypać curry, wkroić pomidory, wlać 200 ml wody, przykryć i gotować ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 20 minutach, gotować jeszcze 5 minut bez przykrycia, by zredukować sos, wlać mleko kokosowe i jeszcze chwilkę wszystko pogotować.

UWAGA!

Podawać z ryżem, chlebkiem naaan lub innym pieczywem.

Lubicie kuchnię indyjską? Które indyjskie danie najbardziej Wam smakuje? Podzielcie się opiniami (i przepisami!).

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Krewetki – przepisy

Krewetki – przepisy

Joanna Białek

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska