Do wykonania kurczaka teriyaki będziesz potrzebować:
ćwierć szklanki mirinu (japońskie słodkie wino ryżowe),
ćwierć szklanki sosu sojowego,
2 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki startego imbiru,
2 łyżki oleju sezamowego,
60 dag piersi z kurczaka,
łyżeczka oleju arachidowego,
2 szklanki ryżu do sushi.
Wykonanie:
W szklanej lub ceramicznej misce wymieszaj sake, mirin, sos sojowy, cukier, imbir i olej sezamowy, a następnie unurzaj w tej marynacie kurczaka pokrojonego w paseczki. Zostaw na kwadrans do marynowania.
Na patelni z pokrywką rozgrzej olej arachidowy. Łyżką cedzakową wyjmuj kurczaka z marynay, lekko odsączając, i wrzucaj na patelnię. Obsmaż ze wszytskich stron. Na patelnię wlej marynatę i podgrzewaj, aż do wrzenia. Zmiejsz płomień, przykryj naczynie i duś kurczaka przez 5-10 minut.
Sprawdź, czy nie jest surowy, przekrajając jakiś większy kawałek. Łyżką cedzakową wyjmij kawałki mięsa i włóż je do miski, którą możesz nakryć folią aluminiową, by nie stygł zbyt mocno i nie wysychał.
Sos na patelni gotuj na bardzo wolnym ogniu aż zacznie przypominać ciemny syrop. Wrzuć z powrotem kurczaka, starannie wymieszaj, by gęsty sos dokładnie oblepił mięso. Podawaj z gotowanym ryżem do sushi oraz z warzywami na parze.
Chętnie ponamy inne przepisy na kurczaka teriyaki – znacie jakieś?