Kurczak teriyaki - przepis

Potrawy     dodano 2015-05-04
ocena

Kurczak teriyaki - przepis

photoxpress.com

Do wykonania kurczaka teriyaki będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:
2 łyżki sake,
ćwierć szklanki mirinu (japońskie słodkie wino ryżowe),
ćwierć szklanki sosu sojowego,
2 łyżki brązowego cukru,
2 łyżki startego imbiru,
2 łyżki oleju sezamowego,
60 dag piersi z kurczaka,
łyżeczka oleju arachidowego,
2 szklanki ryżu do sushi.

Wykonanie:

W szklanej lub ceramicznej misce wymieszaj sake, mirin, sos sojowy, cukier, imbir i olej sezamowy, a następnie unurzaj w tej marynacie kurczaka pokrojonego w paseczki. Zostaw na kwadrans do marynowania.

Na patelni z pokrywką rozgrzej olej arachidowy. Łyżką cedzakową wyjmuj kurczaka z marynay, lekko odsączając, i wrzucaj na patelnię. Obsmaż ze wszytskich stron. Na patelnię wlej marynatę i podgrzewaj, aż do wrzenia. Zmiejsz płomień, przykryj naczynie i duś kurczaka przez 5-10 minut.

Sprawdź, czy nie jest surowy, przekrajając jakiś większy kawałek. Łyżką cedzakową wyjmij kawałki mięsa i włóż je do miski, którą możesz nakryć folią aluminiową, by nie stygł zbyt mocno i nie wysychał.

Sos na patelni gotuj na bardzo wolnym ogniu aż zacznie przypominać ciemny syrop. Wrzuć z powrotem kurczaka, starannie wymieszaj, by gęsty sos dokładnie oblepił mięso. Podawaj z gotowanym ryżem do sushi oraz z warzywami na parze.

Chętnie ponamy inne przepisy na kurczaka teriyaki - znacie jakieś?

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ
Makaron z sosem jagodowym - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06