Aby przygotować leczo bez mięsa, będziesz potrzebować:
1 kg papryki słodkiej (żółtej, czerwonej, pomarańczowej)
3 spore cebule
1 kg soczystych, dojrzałych pomidorów
olej
sól
papryka słodka i ostra
Uwaga!
Oprócz wymienionych warzyw możesz dodać jeszcze cukinię pokrojoną w talarki.
-
Krok pierwszy
Paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne. Każdy strąk przekrój na 4 części i pokrój w paski. Cebulę pokrój w grubą kostkę.
-
Krok drugi
Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń zdrewniałą nasadę szypułki i również pokrój. Cebulę podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną wędlinę i lekko zrumień.
-
Krok trzeci
Przełóż do garnka, dodaj warzywa i dolej wody. Dopraw solą i papryką.
-
Krok czwarty
Duś na wolnym ogniu ok. 40 minut. Podawaj z pszennym pieczywem.
-
Krok piąty
Na wierzchu możesz posypać kawałkami rozkruszonej fety – doskonale komponuje się ona zwłaszcza z leczo przyprawionym bardzo ostro.
Co myślicie o takim leczo? Znacie inne fajne przepisy na/ wariacje na temat leczo? Podzielcie się nimi! 🙂