Leczo wegetariańskie - przepis

Potrawy     dodano 2015-06-16
ocena

Leczo to pyszne danie. Można je zjeść od razu albo zapasteryzować i przechowywać przez kilka miesięcy. Zapraszam do poznania mojego przepisu!

Leczo wegetariańskie - przepis

sxc.hu

Aby przygotować leczo bez mięsa, będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:

1 kg papryki słodkiej (żółtej, czerwonej, pomarańczowej)
3 spore cebule
1 kg soczystych, dojrzałych pomidorów
olej
sól
papryka słodka i ostra

UWAGA!

Oprócz wymienionych warzyw możesz dodać jeszcze cukinię pokrojoną w talarki.

  1. Krok pierwszy

    Paprykę umyj, wykrój gniazda nasienne. Każdy strąk przekrój na 4 części i pokrój w paski. Cebulę pokrój w grubą kostkę.

  2. Krok drugi

    Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń zdrewniałą nasadę szypułki i również pokrój. Cebulę podsmaż na oleju, dodaj pokrojoną wędlinę i lekko zrumień.

  3. Krok trzeci

    Przełóż do garnka, dodaj warzywa i dolej wody. Dopraw solą i papryką.

  4. Krok czwarty

    Duś na wolnym ogniu ok. 40 minut. Podawaj z pszennym pieczywem.

  5. Krok piąty

    Na wierzchu możesz posypać kawałkami rozkruszonej fety - doskonale komponuje się ona zwłaszcza z leczo przyprawionym bardzo ostro.

Co myślicie o takim leczo? Znacie inne fajne przepisy na/ wariacje na temat leczo? Podzielcie się nimi! :)

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Kotleciki z boczniaków z jarmużem - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06