Z pewnością nie będą więc mieć nic przeciwko jagodowemu sosowi lub garści świeżych, jędrnych, soczystych jagód wymieszanych ze świderkami, kolankami lub jakimkolwiek rodzajem makaronu.
Do przygotowania najprostszego pysznego sosu jagodowego, którym można polać świeżo ugotowany makaron, będzie potrzebne:
szklanka świeżych jagód
1 łyżka dodatkowych jagód do posypania
1 łyżka cukru
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
Jagody (szklankę) rozgnieść widelcem lub zmiksować w blenderze z cukrem i śmietaną. Powstałym sosem polać makaron. Przybrać dodatkowymi owocami.
Makaron z jagodami może mieć też kilka wariacji. Ciekawym dodatkiem do tak wykonanego sosu jest banan, zmiksowany razem z jagodami. Nadaje im dodatkowy smak i zagęszcza jagodową masę. W podobnym celu można wykorzystać kawałek twarożku śmietankowego lub opakowanie waniliowego serka homogenizowanego. W dietetycznej wersji takiego sosu użyjemy słodzika zamiast cukru i beztłuszczowego jogurtu lub kefiru. Smakowymi dodatkami jest z pewnością cynamon i ekstrakt z wanilii.
Jeśli nie lubimy mieszania zimnych owoców z gorącym makaronem, możemy przyrządzić jagodowy sos na ciepło:
pół kilo jagód
3 łyżki cukru
3/4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jagody opłukać, lekko rozgnieść, zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. Kiedy puszczą sok, wlać pół szklanki wody, ekstrakt waniliowy i zagotować. Mąkę wymieszać z pół szklanką zimnej wody i śmietaną, wlać do jagód, zagotować, mieszając aż zgęstnieje. Sos można dosłodzić, a danie posypać cynamonem.
Do takiego sosu można użyć także jagód mrożonych. Nie trzeba wtedy zasypywać ich cukrem, a wraz z nim od razu zagotować i dopiero wtedy dodać resztę składników. Makaron z sosem z jagód gotowy!
Znacie inny przepis na na makaron z jagodami? Podzielcie się nim z nami.