Makaron z sosem jagodowym - przepis

Potrawy    
ocena

Makaron z sosem jagodowym - przepis

photoxpress.com

Prawdziwa gratka dla wielbicieli jagód. Aby zrobić makaron z sosem jagodowym będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:
pół litra jagód,
makaronFot. photoxpress.com

płaska łyżka cukru,
100 g mąki,
szczypta soli,
1 jajko,
szklanka śmietany.
  1. Krok pierwszy

    Jagody umyj, osusz na papierowym ręczniku i zmiksuj. Gotuj w lekko osolonej wodzie, uważając, by się nie rozgotował. Odcedź, wrzuć do miski i dorzuć kilka kawałeczków masła. Potrząsaj miską, aż masło się rozpuści i pokryje makaron.

  2. Krok drugi

    Gęste sitko oprzyj na misce i wyłóż masę jagodową, tak aby część soku spłynęła do miski. Pulpę odłóż, a sok zlej do szklanki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj odrobinę soli, jajko i 2 łyżki soku z jagód. Zagnieć zwięzłe ciasto. Rozwałkuj je na cienkie placki i pokrój w paski. Przykryj ściereczka i pozwól im lekko przeschnąć.

  3. Krok trzeci

    Pulpę jagodową wymieszaj z cukrem i śmietaną.

  4. Krok czwarty

    Polewaj nią makaron. Możesz też polać go samą osłodzoną śmietaną, a na wierzch nakładać pulpę jagodową - taka wersja będzie bardziej dekoracyjna.

Jeśli znacie inne przepis na makaron z jagodami, podzielcie się nimi!

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Krewetki – przepisy

Krewetki – przepisy

Joanna Białek

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska