Wykonanie:
Składniki:
cukinia,
kabaczek,
bakłażan,
400 g pieczarek,
5 pomidorów,
duża czerwona papryka,
2 duże cebule lub 3 małe,
300 g żółtego sera.
Sos beszamelowy:
2 żółtka,
masło,
mąka,
250 ml mleka.
-
Krok pierwszy
Bakłażana, kabaczka i cukinię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki razem z pieczarkami.
-
Krok drugi
Wszystkie warzywa podsmażamy kilka minut na patelni.
-
Krok trzeci
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w plasterki. Posiekaną w kostkę cebulę należy zeszklić.
-
Krok czwarty
Wszystkie warzywa układamy warstwami w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.
-
Krok piąty
Każdą warstwę posypujemy startym serem i przyprawami.
-
Krok szósty
Aby wykonać sos beszamelowy, masło zasmaż wraz z mąką i ciepłym mlekiem, gdy sos wystygnie dodaj dwa żółtka i zmiksuj.
-
Krok siódmy
Musakę zalewamy sosem i pieczemy przez godzinę w temperaturze do 180 stopni.
Znacie inny przepis na musakę wegetariańską? Podzielcie się nim z nami.