Musaka wegetariańska - przepis

Potrawy     dodano 2015-07-07
ocena

Najbardziej popularna musaka zawiera bakłażany, mięso mielone, pomidory i sos beszamelowy. W wersji wegetariańskiej mięso zastąpione zostało pieczarkami oraz papryką.

Musaka wegetariańska - przepis

sxc.hu

Wykonanie:

Będzie potrzebne:

Składniki:


musaka

cukinia,


kabaczek,


bakłażan,


400 g pieczarek,


5 pomidorów,


duża czerwona papryka,


2 duże cebule lub 3 małe,


300 g żółtego sera.


Sos beszamelowy:


2 żółtka,


masło,


mąka,


250 ml mleka.

  1. Krok pierwszy

    Bakłażana, kabaczka i cukinię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki razem z pieczarkami.

  2. Krok drugi

    Wszystkie warzywa podsmażamy kilka minut na patelni.

  3. Krok trzeci

    Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w plasterki. Posiekaną w kostkę cebulę należy zeszklić.

  4. Krok czwarty

    Wszystkie warzywa układamy warstwami w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

  5. Krok piąty

    Każdą warstwę posypujemy startym serem i przyprawami.

  6. Krok szósty

    Aby wykonać sos beszamelowy, masło zasmaż wraz z mąką i ciepłym mlekiem, gdy sos wystygnie dodaj dwa żółtka i zmiksuj.

  7. Krok siódmy

    Musakę zalewamy sosem i pieczemy przez godzinę w temperaturze do 180 stopni.

Znacie inny przepis na musakę wegetariańską? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06