Wykonanie:

Składniki:

musaka

cukinia,

kabaczek,

bakłażan,

400 g pieczarek,

5 pomidorów,

duża czerwona papryka,

2 duże cebule lub 3 małe,

300 g żółtego sera.

Sos beszamelowy:

2 żółtka,

masło,

mąka,

250 ml mleka.

  • Krok pierwszy

    Bakłażana, kabaczka i cukinię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w plasterki razem z pieczarkami.

  • Krok drugi

    Wszystkie warzywa podsmażamy kilka minut na patelni.

  • Krok trzeci

    Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w plasterki. Posiekaną w kostkę cebulę należy zeszklić.

  • Krok czwarty

    Wszystkie warzywa układamy warstwami w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym.

  • Krok piąty

    Każdą warstwę posypujemy startym serem i przyprawami.

  • Krok szósty

    Aby wykonać sos beszamelowy, masło zasmaż wraz z mąką i ciepłym mlekiem, gdy sos wystygnie dodaj dwa żółtka i zmiksuj.

  • Krok siódmy

    Musakę zalewamy sosem i pieczemy przez godzinę w temperaturze do 180 stopni.

  • Znacie inny przepis na musakę wegetariańską? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPomysł na obiad wegetariański
Następny artykułWegetariańska fasolka po bretońsku – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here