Pastę ze śledzi często przygotowuje się ze śledzia konserwowego w oleju, do czego będzie potrzebne:

1 puszka śledzia w oleju

2 jajka ugotowane na twardo

½ łyżeczki musztardy

1 mała cebula

sól,

czarny zmielony pieprz

Śledzie przełożyć z puszki do miski, dodać posiekane jajka, cebulę, musztardę, sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.

Pastę śledziową można podawać z pieczywem, z dodatkiem plastrów pomidora lub świeżego ogórka.

Do przygotowania węgierskiej pasty śledziowej ze śledzi marynowanych będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
2 płaty marynowanych śledzi
2 sztuki anchois
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
¼ łyżeczki zmielonej czerwonej słodkiej papryki
¼ łyżeczki zmielonego kminku
2-3 łyżki kaparów

Filety śledziowe wyjąć z zalewy i osączyć. Zemleć w maszynce razem z jajkami i anchois. Następnie dobrze rozetrzeć z papryką, kminkiem, śmietaną i odpowiednią ilością soli na gładką masę. Wymieszać z kaparami, ułożyć na półmisku, udekorować posiekaną pietruszką, ćwiartkami pomidora lub paskami czerwonej papryki.

W trzeciej odsłonie pasty śledziowej można użyć płatu śledziowego zwanego matiasem:

Będzie potrzebne: 20 dag matiasów
2 ugotowane żółtka
10 dkg miękkiego masła
sól, pieprz

Śledzie namoczyć na 2-3 godziny w wodzie. Następnie odcisnąć je z wody, wysuszyć papierowym ręcznikiem, przepuścić przez maszynkę razem z żółtkami. Utrzeć na pulchną masę z masłem. Doprawić solą i pieprzem.

Znacie inny przepis na pastę ze śledzi? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGuacamole – przepis
Następny artykułCzarnuszka – właściwości, zastosowanie

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here