Pastę ze śledzi często przygotowuje się ze śledzia konserwowego w oleju, do czego będzie potrzebne:
1 puszka śledzia w oleju
2 jajka ugotowane na twardo
½ łyżeczki musztardy
1 mała cebula
sól,
czarny zmielony pieprz
Śledzie przełożyć z puszki do miski, dodać posiekane jajka, cebulę, musztardę, sól, pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Pastę śledziową można podawać z pieczywem, z dodatkiem plastrów pomidora lub świeżego ogórka.
Do przygotowania węgierskiej pasty śledziowej ze śledzi marynowanych będzie potrzebne:
2 sztuki anchois
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
¼ łyżeczki zmielonej czerwonej słodkiej papryki
¼ łyżeczki zmielonego kminku
2-3 łyżki kaparów
Filety śledziowe wyjąć z zalewy i osączyć. Zemleć w maszynce razem z jajkami i anchois. Następnie dobrze rozetrzeć z papryką, kminkiem, śmietaną i odpowiednią ilością soli na gładką masę. Wymieszać z kaparami, ułożyć na półmisku, udekorować posiekaną pietruszką, ćwiartkami pomidora lub paskami czerwonej papryki.
W trzeciej odsłonie pasty śledziowej można użyć płatu śledziowego zwanego matiasem:
2 ugotowane żółtka
10 dkg miękkiego masła
sól, pieprz
Śledzie namoczyć na 2-3 godziny w wodzie. Następnie odcisnąć je z wody, wysuszyć papierowym ręcznikiem, przepuścić przez maszynkę razem z żółtkami. Utrzeć na pulchną masę z masłem. Doprawić solą i pieprzem.
Znacie inny przepis na pastę ze śledzi? Podzielcie się nim z nami.