Pasztet warzywny – przepis

Potrawy     dodano 2016-04-12
ocena

Pasztet warzywny to doskonały substytut tradycyjnego polskiego dania. Taki pasztet śmiało możemy jeść z kromką chleba posmarowaną chrzanem, majonezem lub sosem tatarskim. Doskonały jest również zamiast chleba do sałatki warzywnej.

Pasztet warzywny – przepis

sxc.hu

Rośliny strączkowe, które są głównym składnikiem pasztetu, bogate są w białko, a warzywa zawierające cenne składniki mineralne oraz witaminy są niezbędne w naszej codziennej diecie. Do przygotowania pasztetu warzywnego potrzeba

Będzie potrzebne:

40 g fasoli,
40 g grochu,
40 g ciecierzycy w puszce,
500 g selera,
200 g marchewki,
50 g pietruszki,
150 g cebuli,
200 g masła,
300 g pieczarek,
4 jaja,
1 szklanka bułki tartej,
250 ml bulionu z kostki rosołowej,
2 łyżeczki oleju,
sól, pieprz.

Fasolę i groch musimy namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ciecierzycę z puszki odcedzamy z zalewy i osuszamy. Pieczarki kroimy i dusimy z solą i pieprzem pod przykryciem na małym ogniu, na dwóch łyżeczkach oleju. Seler, marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na drobniejsze kawałki i gotujemy w bulionie z kostki rosołowej. Gdy będą już miękkie wyjmujemy warzywa z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia, a w pozostałym wywarze rozpuszczamy masło. Przestudzone warzywa, groch, fasolę i ciecierzycę mielimy maszynką. Do zmielonej masy dodajemy wywar z masłem, usmażone pieczarki, jajka, bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.

Długą wąską foremkę lub dwie mniejsze smarujemy od wewnątrz masłem i obsypujemy bułką tartą, nakładamy do nich przygotowaną masę, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Ten pasztet wegetriański jest bardzo smakowity. Spróbujcie!

pasztet wegetariański prosty przepisFot. Agata Piecuch

Znacie inny przepis na pasztet warzywny? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06