Do przygotowania pieczeni z sarniny będzie potrzebne:
1 kg mięsa bez kości
15 dag słoniny
10 dag tłuszczu
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
zaprawa: 1 marchewka, 2 plastry selera, 1 pietruszka, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, 1 liść laurowy sól, 1 łyżka cukru
Uwaga!
Upieczone mięso, pokroić na plasterki, które ułożyć na półmisku zgodnie z krojoną kolejnością. Podawać polane sosem powstałym w czasie pieczenia, z ziemniakami, frytkami i surówką z kapusty czerwonej lub białej, z sałatą masłową w śmietanie lub z przyprawionymi na ostro bądź kwaśno owocami: borówkami z chrzanem, śliwkami w occie, żurawiną.
Przygotować zaprawę: warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki, dodać olej, ocet, cukier, zmiażdżone w moździerzu przyprawy i ugniatać wszystko ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok. Mięso opłukać, obrać z powięzi, usunąć z niego ścięgna i obłożyć w misce warzywami. Polać sokiem powstałym w czasie mieszania składników zaprawy.
Mięso odstawić do marynowania na 2- 3 dni. Po tym czasie usunąć z mięsa warzywa z innymi przyprawami, natrzeć je solą, świeżo zmielonym pieprzem i utłuczonym w moździerzu zielem oraz jałowcem. Następnie naszpikować je słupkami słoniny i obsmażyć na rozgrzanym w brytfannie tłuszczu. Wstawić je do gorącego piekarnika i piec ok. 2 godzin, polewając mięso od czasu do czasu sosem, powstałym w czasie pieczenia. Jeśli sosu jest za mało, dolać wody.
Znacie inny przepis na pieczeń z sarny? Podzielcie się nim z nami.