Piersi kurczaka nadziewane bazylią – przepis

Potrawy     dodano 2016-03-30
ocena

Bazylia to coraz bardziej popularna przyprawa, którą wielu Polaków zaczęło uprawiać w domu z dobrym rezultatem. Jeśli masz swój krzaczek bazylii, lubisz jej smak, zapraszamy Cię na piersi kurczaka nadziewane bazylią.

Piersi kurczaka nadziewane bazylią – przepis

Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Do zrobienia piersi kurczaka nadziewanych bazylią potrzebujesz:

Będzie potrzebne:

4 piersi z kurczaka (najlepiej ze skórą),
2 cebulki szalotki,
1 ząbek czosnku,
5 łyżek bazylii (posiekanej),
3 łyżki serka ricotta,
2 łyżki oliwy z oliwek,
20 dag kurek (mogą być ze słoika),
150 ml śmietany,
1 łyżka soku z cytryny,
kilka listków bazylii do dekoracji,
sól, pieprz

Piersi myjemy i suszymy. To ważna część przygotowań. Czosnek i szalotkę myjemy, obieramy i siekamy. Oddzielamy połowę. Wcześniej poszatkowaną bazylię mieszamy z połową porcji szalotki, z czosnkiem i serem.

Tak przygotowany farsz delikatnie i z precyzją umieszczamy między skórą a mięsem kurczaka. Całość spinamy wykałaczką, solimy i doprawiamy pieprzem. Przekładamy na rozgrzaną oliwę na patelni, smażymy po 4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy z patelni.

Na tłuszcz, który pozostał po smażeniu kurczaka wrzucamy poszatkowaną szalotkę. Smażymy ją, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy na patelnię kurki i dalej smażymy przez kolejne 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

I to już prawie koniec. Jeszcze tylko sosem polewamy mięso, dekorujemy je listkami bazylii i już możemy jeść. Smacznego!

Znacie inny przepis na piersi z kurczaka? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06