Wykonanie:
Ciasto:
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 szklanki ciepłej wody,
1 łyżka oliwy z oliwek,
5 g drożdży,
szczypta soli.
Dodatki:
ser mozzarella light,
świeża bazylia,
pomidor,
8 pomidorków koktajlowych.
Sos:
3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
świeża bazylia,
łyżka suszonego oregano,
sól,
pieprz.
-
Krok pierwszy
Ciasto – drożdże rozrób w 1 szklanki ciepłej wody i zostaw chwilę.
-
Krok drugi
Mąkę przesyp przez sito do dużej miski, dodaj szczyptę soli, łyżkę oliwy z oliwek oraz rozrobione drożdże.
-
Krok trzeci
Całość wyrobić ręcznie i odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, w razie potrzeby można dodać więcej wody lub mąki.
-
Krok czwarty
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj je w kulę i rozwałkuj na cienki (do 3 minimetrów )placek.
-
Krok piąty
Sos – pomidory przekrój na pół i wyżłób z nich środek, czosnek przeciśnij przez praskę, całość wrzuć do naczynia.
-
Krok szósty
Dodaj bazylię i zmiksuj blenderem, następnie dodaj resztę przypraw.
-
Krok siódmy
Uzyskany placek połóż na lekko naoliwionej blasze, posmaruj ją sosem, następnie ułóż na niej pokrojoną mozzarellę, pokrojone w plastry pomidory i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
-
Krok ósmy
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, pizzę piecz, do momentu aż brzeg pizzy się zarumieni.
-
Krok dziewiąty
Po upieczeniu posmaruj ją resztą sosu i posyp listkami bazylii.
Znacie inny przepis na pizzę wegetariańską? Podzielcie się nim z nami.