Wykonanie:
200 g pieczarek,
250g makaronu tagliatelle,
pół cytryny,
śmietana 250 g 18%,
cebula,
2 ząbki czosnku,
zioła prowansalskie,
tymianek,
sól,
pieprz,
oliwa.
-
Krok pierwszy
Makaron ugotuj według przepisu al dente.
-
Krok drugi
Cebulę pokrój drobno, czosnek rozdrobnij przez praskę, pieczarki pokrój.
-
Krok trzeci
Na dużej patelni podgrzej oliwę i lekko podsmaż cebulę z czosnkiem, następnie dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
-
Krok czwarty
Do patelni dodaj dwie łyżki śmietany oraz dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj wszystko dokładni.
-
Krok piąty
Dodaj sok z połowy cytryny oraz kolejne dwie łyżki śmietany, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie oraz tymianek.
-
Krok szósty
Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż całość mieszając co jakiś czas przez jeszcze 5 minut.
A Wy jakie macie pomysły na wegetariańską kolację? Co robicie zazwyczaj?