Wykonanie:

mała paczka kotletów sojowych,

cebula

250 g śmietany 18%,

2 pory – tylko zielona część,

1 duża cebula,

2 ząbki czosnku,

250 ml bulionu warzywnego,

sok z połowy cytryny,

musztarda,

świeża lub suszona bazylia,

sól,

pieprz,

oliwa.

  • Krok pierwszy

    Kotlety sojowe przygotować według przepisu, gotowe dokładnie odsączyć i pokroić na kawałki.

  • Krok drugi

    Cebulę posiekać drobno, por pokroić na półtalarki, czosnek rozgnieść za pomocą praski.

  • Krok trzeci

    Cebulę wraz z czosnkiem smażyć na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, następnie dodać por i smażyć, co jakiś czas mieszając.

  • Krok czwarty

    Do cebuli, poru i czosnku dodaj 250 ml ciepłego bulionu, gotuj przez chwilkę i dodaj śmietanę, sok z połowy cytryny bazylię, sól, pieprz i 2 łyżki musztardy.

  • Krok piąty

    Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty pod przykryciem.

  • Krok szósty

    Soję smaż chwilę na patelni i dodaj ją do przygotowanego sosu. Całość podawaj z ziemniakami.

  • A Wy jakie macie pomysły na wegetariański obiad? Co gotujecie zazwyczaj?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPomysł na kolację wegetariańską
Następny artykułMusaka wegetariańska – przepis

Sylwia Załuńska – absolwentka Studium Zdrowia i Urody, instruktorka rekreacji ruchowej. Fitness to jej praca i wielka pasja. Jej przepis na zdrowie to aktywny tryb życia i zdrowe odżywianie. Wegetarianka od 7 lat.

 

Nasz specjalista pisze o o sobie:

Od zawsze lubiłam sport, w ćwiczeniach fitness zakochałam się od pierwszych zajęć. Zawsze staram się być na bieżąco ze wszystkimi nowinkami dotyczącymi sprzętu na siłowni czy nowych form zajęć.

Swoją wiedzę i doświadczenie staram się jak najgorliwiej przelewać na papier i dzielić się nią ze wszystkimi zainteresowanymi.

Prowadzę zdrowy i aktywny tryb życia,  egzystuję w zgodzie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here