Samosa – przepis

Potrawy    
ocena

Samosa jest kolejnym udanym wynalazkiem kuchni indyjskiej, która kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Samosy są to malutkie pierożki z kruchego ciasta, które mogą zawierać różnego rodzaju nadzienia.

Samosa – przepis

sxc.hu

Wykonanie:

Będzie potrzebne:

Ciasto:


pierożki Fot. photoxpress.com

2/3 szklanki mąki,


około trzech łyżek masła,


pół łyżeczki soli,


pół łyżeczki proszku do pieczenia,


4 łyżki wody.


Nadzienie:


3 ziemniaki,


2 ząbki czosnku,


pół papryki zielonej,


3 papryczki chili,


2 łyżki z soku z cytryny,


łyżeczka imbiru (sproszkowany lub świeży),


pół łyżeczki sproszkowanego chili, łyżeczka soli,


oliwa.

  1. Krok pierwszy

    Ciasto – mąkę przesiej przez sito do dużej miski, dodaj sól.

  2. Krok drugi

    Następnie dodawaj małe kawałeczki masła i ucieraj je z mąką przy pomocy rąk.

  3. Krok trzeci

    Gdy masa przybierze konsystencji bułki tartej, dodaj wody i wymieszaj całość widelcem.

  4. Krok czwarty

    Ciasto wyrabiaj jeszcze 5 minut, aby miało jednolitą konsystencję i uformuj kulkę.

  5. Krok piąty

    Odstaw na kilkanaście minut.

  6. Krok szósty

    Ciasto podziel na małe okrągłe kuleczki, które rozwałkuj na niewielki okrągły i cieniutki placek. Następnie podziel go na dwie równe części.

  7. Krok siódmy

    Przekrojony brzeg należy nawilżyć wodą i oba jego końce skleić tak, aby powstał stożek.

  8. Krok ósmy

    Stożki napełnić nadzieniem i złączyć krawędziami, aby uzyskać trójkątny pieróg.

  9. Krok dziewiąty

    Nadzienie – obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, po wystygnięciu rozgnieć je i dodaj imbir, czosnek, sproszkowane chili oraz sok z cytryny.

  10. Krok dziesiąty

    Wymieszaj dokładnie, po czym na koniec dodaj cieniutko pokrojone paseczki chili oraz drobno posiekaną paprykę.

  11. Krok jedenasty

    Samosy smażymy w głębokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają rumiany kolor.

  12. Krok dwónasty

    Należy podawać je od razu po usmażeniu, uprzednio je jednak odsączyć z tłuszczu.

Znacie inny przepis na samosę. Podzielcie się nim z nami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Krewetki – przepisy

Krewetki – przepisy

Joanna Białek

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska