Śledzie pod pierzynką – przepis

Potrawy    
ocena

Na śledzie pod pierzynką jest całe mnóstwo przepisów. Trudno jest oceniać, który z nich jest lepszy, a który gorszy - trzeba by wszystkie wypróbować i porównać. Podam dziś prosty przepis na śledzia, nieudziwniony, dość typowy.

Śledzie pod pierzynką – przepis

sxc.hu

Do przygotowania śledzi pod pierzynką potrzebujesz:

Będzie potrzebne:

4 spore filety ze śledzi,
3-4 łyżki majonezu (najlepiej pikantnego, takiego, który jest dobrze doprawiony),
cebula,
trochę octu winnego,
pieprz i przyprawa ziołowa do sałatek,
2 łyżki śmietany,
jajko (wcześniej ugotowane na twardo),
łyżka oleju.
Opcjonalnie: wcześniej ugotowany i pokrojony ziemniak i takaż marchewka

Śledzie drobno kroimy - w kostkę. Tak samo, drobno, kroimy cebulkę. Z oleju, octu winnego, pieprzu i ziół robimy marynatę - w proporcji dowolnej, takiej jaką lubimy, i zalewamy nią cebulę. Majonez mieszamy ze śmietaną, można dodać natkę pietruszki. I to w zasadzie wszystko - teraz układamy warstwowo - kładziemy na płaskim, sporym naczyniu śledzie, na nich cebulkę z marynata, a tym majonez ze śmietaną, a na wszystko ucieramy, na drobnej tarce jajko. Takie śledzie pod kołderką z majonezu wkładamy do lodówki na noc i na następny dzień są gotowe.

Jeśli robimy wersję z ziemniakiem i marchewką - musimy je drobno pokroić lub nawet zetrzeć i położyć na cebulce w marynacie, dopiero na nich zaś majonez. Do takich śledzi można dodać musztardy - wtedy kilka łyżek (wystarczą 2) musztardy mieszamy z majonezem i śmietaną. W kolejnej wersji jest kiszony ogórek (starty i położony między cebulką a majonezem), jak widać więc - w każdym domy możemy te same śledzie dostać nieco inaczej przygotowane.

Pamiętajmy, aby potrawę przykryć zanim włożymy ją do lodówki. W przeciwnym wypadku wszystko, co akurat w niej mamy będzie pachniało śledziem.

Znacie inny przepis na śledzika? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Krewetki – przepisy

Krewetki – przepisy

Joanna Białek

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska