Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i pesto – przepis

Potrawy     dodano 2015-05-08
ocena
Ciasto francuskie, wymyślone podobno już w średniowieczu, po raz pierwszy zostało opisane we francuskiej książce kucharskiej w 1650 roku. Swoją niezwykłą delikatność i warstwową strukturę zawdzięcza temu, że na przemian układają się w nim warstewki ciasta i masła, starannie wałkowane i wielokrotnie składane.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i pesto – przepis

Jeśli uważasz, że samodzielne wykonanie takiego ciasta jest zbyt pracochłonne lub za trudne, w sklepach znajdziesz ciasto mrożone i świeże, które świetnie się nadaje do domowych zastosowań. Do wykonania ślimaczków z ciasta francuskiego z pesto przygotuj poniższe składniki.

Będzie potrzebne:
opakowanie ciasta francuskiego
pesto rosso lub genovese
boczek wędzony lub szynka
masło klarowane do posmarowania blaszki (albo papier do wypieków)

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pesto
Źródło: deliciousdishesrecipes.com

Wykonanie:

Szynkę lub boczek drobno posiekaj i delikatnie podsmaż, a następnie ostudź. Ciasto wyjmij z lodówki i rozłóż lub rozwałkuj na płasko. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blaszkę wysmaruj masłem klarowanym lub wyłóż papierem do wypieków. Ciasto posmaruj pesto i posyp posiekaną wędliną. Zwiń ostrożnie w rulon, a następnie pokrój go w plastry grubości poniżej jednego centymetra. Układaj powstałe ślimaczki na blasze i piecz około 20 minut lub do zrumienienia. Podawaj na ciepło jako dodatek do zup lub przekąskę, tzw. „finger food” na szwedzki stół.

Jaki jest Wasz ulubiony przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06