Spaghetti bolognese - przepis

Potrawy     dodano 2016-05-25
ocena

Spaghetti to jedna z tradycyjnych włoskich potraw, choć co do jej pochodzenia istnieją pewne wątpliwości. Zgodnie z legendą pochodzi ono nie z Włoch, a z Chin, skąd przepis przywiózł podróżnik Marco Polo rozpowszechniając go na Półwyspie Apenińskim.

Spaghetti bolognese - przepis

flickr.com

W rzeczywistości spaghetti to przede wszystkim rodzaj makaronu w postaci różnej grubości cienkich nitek, ale nazywana jest w ten sposób również cała potrawa, na którą składa się makaron i rozmaite sosy, z mięsem lub bez.

Najpopularniejszym sosem podawanym ze spaghetti jest sos bolognese. Pochodzi on z włoskiej Bolonii i bazuje głównie na rozdrobnionym lub mielonym mięsie wołowym lub wieprzowym, boczku, warzywach (włoszczyzna), oliwie, pomidorach i czerwonym winie. Warzyw jednak nie powinno być zbyt dużo, ponieważ sedno sosu bolognese to przede wszystkim mięso.

Najprostszym sposobem na przygotowanie szybkiego i smacznego spaghetti z sosem bolońskim jest ugotowanie makaronu al dente, podsmażenie mięsa z dodatkiem cebulki i czosnku na patelni i dodanie do niego sosu ze słoika lub z torebki, które dostępne są we wszystkich sklepach.

Jednak w przypływie wolnego czasu lub chęci, polecam przygotowanie całego dania samodzielnie, od podstaw. Przepis ten wystarczy na posiłek dla dwóch osób. Do tego

Będzie potrzebne:

30 dag mielonego mięsa,
najlepiej wieprzowo-wołowego,
2 ząbki czosnku,
1 cebulka,
pół paczki makaronu spaghetti,
włoszczyzna,
pomidory,
bulion warzywny,
pół kieliszka czerwonego wina,
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek, estragon),
tarty ser do posypania, najlepiej parmezan, ale może to być również każdy inny gatunek żółtego sera.

Makaron gotujemy al dente, jednak z jego przyrządzeniem należy zaczekać do momentu kiedy będziemy kończyć sos. Makaron nie może wystygnąć i posklejać się. Przygotowując sos należy rozpocząć od podsmażenia na niewielkim ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu plasterków czosnku i cebulki. Równie dobrze można je drobno posiekać. Warzywa delikatnie zeszklić. Dodać do nich startą marchewkę, seler i pietruszkę. Lekko podsmażyć. Następnie dołożyć do nich mięso mielone i podsmażyć, uważając aby się nie przypaliło ani nie przywarło do dna patelni. Przygotowanie sosu jest stosunkowo łatwe.

Należy zagotować wodę, około półtorej szklanki, do tego dodać kostkę rosołową, czerwoną słodką paprykę i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Bulion warzywny również można przygotować samodzielnie. Do szklanki wrzątku dodać szczyptę soli, odrobinę mielonego pieprzu, szczyptę sypkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i garść świeżych listków bazylii lub natki pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i wlać do mięsa oraz warzyw na patelni. Danie powinno się chwilę podusić. Na samym końcu należy dolać odrobinę wina i dodać przyprawy oraz szczyptę cukru dla szlachetniejszego smaku.

Gotowym sosem polewamy makaron ułożony na talerzach w wianuszki i posypujemy tartym żółtym serem.

Znacie inny przepis na spaghetti bolognese? Podzielcie się nim w komentarzach.

OCENA
3.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06