Sycylijska potrawka z ryby - przepis

Potrawy     dodano 2015-08-20
ocena

Jeśli lubisz rybę, z pewnością polubisz również naszą sycylijską potrawkę ze szczyptą chili i odrobiną białego wina, na którą przepis podajemy poniżej.

Sycylijska potrawka z ryby - przepis

sxc.hu

Będzie potrzebne:

- oliwa z oliwek
- cebula, pokrojona w cienkie półtalarki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki lub wyciśnięte
- 1 sardela/anchois
- szczypta płatków chili
- 2 dojrzałe, mięsiste pomidory
- 125 ml białego wina
- 400 ml bulionu warzywnego
- 50 g kuskusu
- 250 g filetów z ryby morskiej
- skórka z pół cytryny
- garść posiekanej pietruszki
- sól do smaku

Wykonanie:

Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć cebulę, seler, czosnek, anchois i chili. Zmniejsz ogień i duś przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dorzuć obrane ze skórki i pokrojone pomidory i duś przez kolejne parę minut. Wlej wino i bulion i zagotuj. Po dwóch minutach dodaj kuskus.

Zmniejsz płomień do minimum, włóż posoloną rybę w kawałkach równej wielkości i duś, aż ryba się ugotuje. Wyłóż ostrożnie na talerze, posyp pietruszką i odrobiną skórki z cytryny.

Uwaga – Mieszanie zniszczy strukturę ryby, więc staraj się tego nie robić!

Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Kuchnia meksykańska - charakterystyka

Kuchnia meksykańska - charakterystyka

Joanna Białek / 2010-08-11 10:48:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06