Szparagi - przepisy

Potrawy     dodano 2016-05-25
ocena

Właściwości szparagów i ich wpływ na organizm człowieka są nieocenione. Mają właściwości moczopędne, usprawniają pracę serca, a także pozbawione są tłuszczu, cholesterolu i sodu. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo łatwe do przyrządzenia i doskonale komponują się z daniami z jajek, drobiem i cielęciną. Jednak, aby rzeczywiście były smaczne, należy je odpowiednio przygotować.

Szparagi - przepisy

Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Szparagi, które wybieramy w sklepie lub na targu powinny być świeże. Tylko wtedy mamy gwarancję, że będą smaczne. Ponadto, należy zjeść je w ciągu maksymalnie 3 dni, aby nie straciły świeżości. Szparagi należy przechowywać zanurzone w miseczce z zimną wodą w pozycji pionowej.

Przed przystąpieniem do ich gotowania należy je dokładnie wymyć i wypłukać z piasku. Następnie należy odłamać ich twarde końce i jeżeli są grube obrać je z cienkiej warstwy skórki. Szparagi gotuje się około 10 minut w lekko solonej wodzie do miękkości. Przy czym najlepiej gotować je związane razem, aby łatwiej było wyjąć je naraz z gotującej wody. Szparagi doskonale smakują przyrządzone na bardzo rozmaite sposoby.

Doskonałym i najprostszym przepisem są szparagi z masłem szczypiorkowym. Do jego wykonania

Będzie potrzebne:

około 1,5 kg zielonych szparagów,
100 ml śmietanki 18%,
2 łyżki śmietany 12%,
1/3 kostki roztopionego masła,
pęczek szczypiorku.

W rondelku podgrzewamy śmietankę 18%, stopniowo dodajemy małe kawałki masła i cały czas mieszamy, aż uzyskamy lekki sos. Następnie nie przerywając mieszania należy dodać śmietanę 12%, łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy do sosu posiekany szczypiorek i tak przygotowanym sosem polewamy lekko wystudzone szparagi.

Świetnie smakują również szparagi z parmezanem. Ponadto są niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Do tego przepisu należy przygotować 2 pęczki szparagów, 1 szklanki startego parmezanu, 2 łyżki masła i odrobinę soli do smaku. Ugotowane szparagi należy dokładnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Następnie ułożyć je na rozgrzanym wcześniej talerzu, polać stopionym masłem i posypać wiórkami parmezanu.

Doskonałą zakąską są również szparagi z jajkiem. Do jej wykonania potrzebne są 2 pęczki zielonych szparagów, 4 jajka, łyżka siekanej natki pietruszki, łyżka oliwy z oliwek i sól do smaku. Szparagi należy ugotować jak zawsze, osuszyć i ułożyć na ciepłym talerzu. Ugotowane na twardo jajka należy drobno pokroić, wymieszać razem z siekaną natką pietruszki i posypać po skropionych wcześniej oliwą z oliwek szparagach.

 

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Szparagi z migdałami

Będziemy potrzebować:

90 dag szparagów,
2 łyżki masła lub margaryny,
3/4 szklanki płatków migdałowych (prażonych na patelni),
1 łyżka soku cytrynowego,
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki pieprz

Obieramy szparagi. Gotujemy je do pół-miękkości w posolonej wodzie. Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je i wkładamy do zimnej wody (aby przestygły). Następnie odsączamy.

Na małym ogniu rozgrzewamy masło na patelni i smażymy nasze szparagi, aż będą gotowe. Potrawę doprawiamy sokiem cytrynowym, solimy i doprawiamy pieprzem. Przed podaniem szparagi posypujemy migdałami.

Znacie inne przepisy na szparagi? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06