Szybki obiad – przepisy

Potrawy     dodano 2016-06-03
ocena

Każdy z nas miał kiedyś do czynienia z sytuacją, kiedy w szybkim tempie trzeba przygotować smaczny obiad jedynie z tego, co znajduje się w lodówce. Przy czym obiad szybki nie zawsze znaczy niesmaczny i byle jaki. Istnieje bardzo wiele przepisów na dania szybkie, a przy tym niezwykle smaczne i popularne. Warto poznać kilka z nich.

Szybki obiad – przepisy

photoxpress.com

Najlepszym przykładem szybkiego, smacznego i sycącego dania jest tradycyjne spaghetti. Ugotowanie makaronu zajmuje dosłownie 10 minut, w międzyczasie wystarczy podsmażyć mięso mielone, dodać przygotowany wcześniej sos, ewentualnie skorzystać z już gotowego w proszku lub słoiku, składniki połączyć i obiad gotowy.

Bardzo szybkim i smacznym obiadem są również naleśniki, z farszem dowolnego rodzaju. Podczas smażenia poszczególnych naleśników, w międzyczasie można przygotować do nich twarożek z owocami lub zrobić farsz z podsmażonych pieczarek z dodatkiem szynki, pomidora i żółtego sera.

Innym łatwym i ekspresowym do wykonania daniem są racuchy z jabłkami. Wystarczy obrać i pokroić jabłka, przygotować nieco gęstsze niż na naleśniki ciasto, połączyć go z jabłkami,  smażyć na gorącym tłuszczu a przed podaniem posypać cukrem pudrem i ewentualnie cynamonem.

Doskonałym sposobem na przygotowanie smacznego posiłku jest wykorzystanie już ugotowanych ziemniaków, które przykładowo zostały z poprzedniego dnia. Wystarczy pokroić je w plasterki grubości 1 cm, ułożyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni, położyć na nie szynkę, kiełbasę lub inne mięso, dodać plasterki pomidora, wbić na to wszystko surowe jajko i kiedy się zetnie posypać wszystko tartym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę podaje się z ketchupem, lub kefirem.

Kolejnym szybkim do wykonania daniem są tradycyjne i bardzo smaczne placki ziemniaczane. Surowe ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy jajko, trochę mąki, tarty czosnek i cebulę. przyprawy do smaku, najlepiej Vegetę, pieprz i majeranek, smażymy na gorącym tłuszczu i podajemy z kefirem, śmietaną lub nieco zdrowszym jogurtem naturalnym.

Bardzo szybkimi potrawami są również różnego rodzaju zupy, jak pomidorowa czy ogórkowa. Jeżeli nie mamy pod ręką żadnej porcji mięsa na zupę, wystarczy wrzucić do wody kostkę rosołową, dodać przecież pomidorowy, śmietanę i przyprawy, aby mieć zupę pomidorową. Postępując w ten sam sposób do gotowego bulionu dodajemy tarte ogórki kiszone, odrobinę śmietany i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym jeżeli ogórki nie są zbyt kwaśne. Zupy te można podawać z błyskawicznie gotującym się makaronem nitki lub samodzielnie przygotowanymi grzankami z chleba lub bułek pokrojonych w kostkę i podsuszonych na suchej patelni.

Każdy z nas miał kiedyś do czynienia z sytuacją, kiedy w szybkim tempie trzeba przygotować smaczny obiad jedynie z tego, co znajduje się w lodówce. Przy czym obiad szybki nie zawsze znaczy niesmaczny i byle jaki. Istnieje bardzo wiele przepisów na dania szybkie, a przy tym niezwykle smaczne i popularne. Warto poznać kilka z nich.

Najlepszym przykładem szybkiego, smacznego i sycącego dania jest tradycyjne spaghetti. Ugotowanie makaronu zajmuje dosłownie 10 minut, w międzyczasie wystarczy podsmażyć mięso mielone, dodać przygotowany wcześniej sos, ewentualnie skorzystać z już gotowego w proszku lub słoiku, składniki połączyć i obiad gotowy.

Bardzo szybkim i smacznym obiadem są również naleśniki, z farszem dowolnego rodzaju. Podczas smażenia poszczególnych naleśników, w międzyczasie można przygotować do nich twarożek z owocami lub zrobić farsz z podsmażonych pieczarek z dodatkiem szynki, pomidora i żółtego sera.

Innym łatwym i ekspresowym do wykonania daniem są racuchy z jabłkami. Wystarczy obrać i pokroić jabłka, przygotować nieco gęstsze niż na naleśniki ciasto, połączyć go z jabłkami,  smażyć na gorącym tłuszczu a przed podaniem posypać cukrem pudrem i ewentualnie cynamonem.

Doskonałym sposobem na przygotowanie smacznego posiłku jest wykorzystanie już ugotowanych ziemniaków, które przykładowo zostały z poprzedniego dnia. Wystarczy pokroić je w plasterki grubości 1 cm, ułożyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni, położyć na nie szynkę, kiełbasę lub inne mięso, dodać plasterki pomidora, wbić na to wszystko surowe jajko i kiedy się zetnie posypać wszystko tartym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekankę podaje się z ketchupem, lub kefirem.

Kolejnym szybkim do wykonania daniem są tradycyjne i bardzo smaczne placki ziemniaczane. Surowe ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy jajko, trochę mąki, tarty czosnek i cebulę. przyprawy do smaku, najlepiej Vegetę, pieprz i majeranek, smażymy na gorącym tłuszczu i podajemy z kefirem, śmietaną lub nieco zdrowszym jogurtem naturalnym.

Bardzo szybkimi potrawami są również różnego rodzaju zupy, jak pomidorowa czy ogórkowa. Jeżeli nie mamy pod ręką żadnej porcji mięsa na zupę, wystarczy wrzucić do wody kostkę rosołową, dodać przecież pomidorowy, śmietanę i przyprawy, aby mieć zupę pomidorową. Postępując w ten sam sposób do gotowego bulionu dodajemy tarte ogórki kiszone, odrobinę śmietany i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym jeżeli ogórki nie są zbyt kwaśne. Zupy te można podawać z błyskawicznie gotującym się makaronem nitki lub samodzielnie przygotowanymi grzankami z chleba lub bułek pokrojonych w kostkę i podsuszonych na suchej patelni.

Jakie są Wasze pomysły na szybki obiad? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
3.50
OCEŃ PORADĘ
Dlaczego warto gotować na parze?

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06