Uroczysta kolacja - menu

Potrawy     dodano 2015-08-03
ocena

Uroczystą kolację możemy przygotować z okazji urodzin, rocznicy ślubu, obrony doktoratu czy sukcesu zawodowego. Ważna jest oprawa, miejsce, gdzie się spotkamy i jakie dania podajemy. Problemu nie mamy, jeśli zamawiamy kolacje w restauracji, lokal zazwyczaj da nam do wyboru liczne zestawy na kolację. Kiedy organizujemy uroczystą kolacje w domu, sami musimy zdecydować, co i jak podamy.

Uroczysta kolacja - menu

photoxpress.com

Przygotowanie uroczystej kolacji będzie pracochłonne, ale jeśli sprawnie zorganizujemy nasze prace zdążymy z przygotowaniem wszystkich dań.

I propozycja menu na uroczysta kolację:

Przystawka: Pstrąg wędzony w sosie koperkowy,
Zupa: zupa grzybowa z łazankami,
Danie główne: zapiekany w ziołach schab (do niego możemy podać np. ryż najlepiej biały i dziki).
Sałatki: powinny być lekkie, na bazie sosu winegret, z dużą ilością warzyw (pomidory, kapusta pekińska, świeże ogórki, oliwki).
Podajemy także białe i ciemne pieczywo razem z masełkiem.
Zimna płyta:W zależności od zwyczajów panujących w domu możemy postawić na stole wędlinę, łososia nadziewanego twarożkiem, a także deskę z serami do wina.
Deser w zależności od okazji, na urodziny podajemy tort, ale w innym przypadku mogą to być lody z bitą śmietaną albo szarlotką podaną na gorąco z lodami.
Napoje: Nie zapomnijmy podać wody, soków, herbaty i kawy. Alkohol wedle uznanie i upodobań gości.
II propozycja menu na uroczystą kolację:
Przystawka: Podajemy zupę meksykańską z grzankami, zupa ta jest z mięsem, więc kolejne danie powinno być odrobinę lżejsze.
I danie: Krem z brokułów z płatkami migdałowymi,
Danie główne: roladki z kurczaka podane z warzywami i pieczonymi ziemniaczkami.
Sałatki: Nie zapominamy o dużej ilości sałatek. Możemy takż dostawić dwie sałatki, przygotowane na bazie pomidorów, mozarelli, makaronu, tuńczyka czy innych dodatków, które wprowadzą urozmaicenie na nasz stół.
Jeśli chcemy doprowadzić naszych gości do przyjemnego przejedzenia, podajemy także naleśniki z owocami i bitą śmietaną. Po takim daniu część gości podziękuje za deser, ale na pewno nie wszyscy, bądźmy więc przygotowani i na taką ewentualność.
Deser: może to być sałatka owocowa, domowy sernik albo podane na ciepło muffinki. Oprócz dań głównych na stole powinny pojawić się przystawki.
Zimna płyta:Możemy podać szparagi zawinięte w szynkę albo szynkę nadziewaną twarożkiem. Podajemy również napoje, ciepły i zimne, pieczywo i alkohole.

Na uroczystej kolacji ważne jest nie tylko jedzenie, ale również oprawa. Możemy zaprosić naszych gości, wysyłając do nich eleganckie zaproszenia, z zaznaczeniem okazji i miejsca spotkania. Nie zapomnijmy o świecznikach, ładnych sztućcach, bukiecie kwiatów i wyjęciu najlepszej zastawy jaką mamy w domu. Zadbajmy także o strój, musi być dobrany stosowanie do okazji.

Macie inne propozycje dań na uroczystą kolację? Podzielcie się nimi!

OCENA
2.20
OCEŃ PORADĘ
Jagnięcina - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06