Warzywa - przepisy

Potrawy     dodano 2016-08-29
ocena

Warzywa to idealny składnik wielu smacznych potraw oraz źródło cennych witamin i mikroelementów tak niezbędnych dla zdrowia i urody. Mimo iż tradycyjna polska kuchnia jest w nie uboga, to warto zainteresować się przepisami i zwiększyć ich ilość w swoim jadłospisie. Ich powrót na nasze stoły zawdzięczamy rosnącej popularności programów kulinarnych, głównie tych brytyjskich, autorstwa Nigelli Lawson, Gordona Rumsay'a czy Jamiego Olivera.

Warzywa - przepisy

photoxpress.com

Ten ostatni zrealizował nawet program w Stanach Zjednoczonych, gdzie próbował zmienić kulinarne przyzwyczajenia Amerykanów. Mając wiec dostęp do fachowej literatury oraz kulinarnych programów - nie bójmy się eksperymentować i wybierajmy, nieznane nam wcześniej warzywa.

Są różne metody przyrządzania warzyw:

1. Gotowanie na parze - najlepsze, gdyż nie traci się w trakcie tego procesu witamin i mikroelementów. Możemy to przeprowadzić przy pomocy specjalnego urządzenia - parowaru. Można też zaczepić rondel na garnkiem z gotująca się wodą i przykryć warzywa pokrywką. Czekamy aż warzywa staną się miękkie, co jest znakiem, że są już gotowe.

2. Duszenie - trzymamy warzywa w garnku z wodą, aż cała uleci. Dla smaku można dodać kostkę rosołową, która rozpuści się wodą.

3. Gotowanie - najlepiej aby były to całe warzywa, wcześniej starannie umyte. Nie może to trwać zbyt długo, aby nie uległy rozgotowaniu.

4. Pieczenie - nalewamy na formę oliwy z oliwek i kładziemy warzywa, które pieczemy póki się nie zarumienią.

Właściwe przygotowanie warzyw:

- należy je starannie wymyć pod bieżącą wodą, bez pozostawiania ich do namoczenia (przyczynia się to do wypłukania z nich składników odżywczych)
- wszelkie warzywa, które wyrywa się z ziemi (marchew, seler, rzodkiewka) można oczyścić za pomocą szczoteczki, będziemy mieć wtedy pewność, że nie zostały na nich bakterie
- warzywa obieramy cienko aby nie usunąć zawartych w nich mikroelementów. Jednak musimy to czynić starannie gdyż mogą zawierać w sobie szkodliwe związki chemiczne, które znajdują się w glebie
- surówki i sałatki z warzyw, ze względu na to, iż łatwo się psują należy przechowywać w lodówce i spożywać świeże
- aby warzywa nie utraciły wody, a więc nie stały się suche i niesmaczne, warto je posolić zanim postawimy je na stole
- wodę, po gotowaniu warzyw, można wykorzystać do zrobienia bulionu lub sosu, gdyż soki, powstałe z ich wygotowania, pełne są zdrowych minerałów i witamin.

Znacie inne przepisy na przyrządzenie warzyw? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
4.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Strogonow – przepis

Strogonow – przepis

Joanna Białek / 2010-08-13 11:48:19

Chleb z ziemniakami – przepis

Chleb z ziemniakami – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-03-21 13:07:10

Arancini - przepis

Arancini - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-10-26 15:45:49

Bagietki – przepis

Bagietki – przepis

Sylwia Załuńska / 2011-03-22 15:18:06