Wykonanie:
0,5 kg ziemniaków,
6 pomidorów,
4 cebule,
4 ząbki czosnku,
śmietana,
ser,
2 serki topione śmietankowe,
mleko,
sól,
pieprz,
przyprawy do smaku,
masło,
oliwa.
-
Krok pierwszy
Umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach na wolnym ogniu przez 15 minut, następnie obieramy je i kroimy w talarki.
-
Krok drugi
Pomidory myjemy, również kroimy w talarki. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę – smażymy 5 minut na rozgrzanej oliwie.
-
Krok trzeci
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, warzywa układamy warstwami.
-
Krok czwarty
Na dno naczynia kładziemy talarki ziemniaków, smarujemy je śmietaną, następnie układamy usmażoną cebulę z czosnkiem i pomidory (i tak do wyczerpania produktów).
-
Krok piąty
Do garnka wlewamy 100ml mleka i rozpuszczamy w nim 2 serki topione, w razie potrzeby dolewamy mleka.
-
Krok szósty
Gotowym sosem polewamy zapiekankę, na wierch kładziemy plastry żółtego sera.
-
Krok siódmy
Całość zapiekamy przez 30 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni, po upływie wyznaczonego czasu zdejmujemy przykrycie i pieczemy zapiekankę przez 10 minut.
Znacie inny przepis na zapiekankę ziemniaczaną? Podzielcie się nim z nami.