Dokumenty potrzebne do pracy w USA

Praca     dodano 2016-10-03
ocena

Poszukiwanie pracy w Stanach Zjednoczonych jest ogromną szansą zarówno dla tych, którzy nie mogą jej znaleźć w Polsce, jak i dla tych, którzy mogą pracować w kraju, ale chcieliby poznać odmienne standardy i kulturę pracy. Proces poszukiwania pracy w USA powinien być jednak starannie zaplanowany i przygotowany. Jakie formalności, dokumenty są nam niezbędne aby móc ubiegać się o pracę w USA? Podajemy wskazówki.

Dokumenty potrzebne do pracy w USA

photoxpress.com

Co powinno poprzedzić poszukiwania pracy? Wstępnym etapem przygotowywania się do aplikowania o pracę w USA jest rozpatrzenie własnych mocnych i słabych stron, doświadczeń zawodowych, kompetencji i umiejętności. Należy przygotować CV i list motywacyjny (wydrukowany przynajmniej w kliku egzemplarzach) skompletować potwierdzające kompetencje dokumenty, dyplomy, certyfikaty, świadectwa ukończonych kursów.

Podczas zagranicznych wyjazdów zarobkowych kluczowa może się okazać znajomość języka obowiązującego w kraju, do którego wyjeżdżamy, może bowiem ułatwić znalezienie pracy. Przed wyjazdem warto więc uzyskać informacje na temat możliwości uczestnictwa w kursie językowym dla emigrantów.

Dokumenty i inne przedmioty potrzebne podczas wyjazdu:

- Adres i telefon kontaktowy ambasady lub konsulatu RP oraz miejscowych instytucji pomocowych w USA. Konsulaty RP pomagają w rozwiązać problemy związane z kradzieżami, oszustwami.

- Dwa telefony komórkowe z aktywnym roamingiem, bez simlocka (umożliwia to korzystanie z tańszej miejscowej karty telefonicznej), by zabezpieczyć pewność kontaktu w razie niebezpieczeństwa.

- Mapę miasta i słownik.

- Informację o stanie zdrowia, grupie krwi, ewentualnych wskazaniach lekarskich w przypadku przewlekłych chorób (warto mieć je zawsze przy sobie).

- Pieniądze umożliwiające ewentualny nagły powrót do kraju.

- Dokumenty aplikacyjne (CV, list motywacyjny, dyplomy, certyfikaty, zaświadczenia).

Studenci pracujący w ramach programu sponsorowanego przezCIEE muszą dodatkowo posiadać następujące dokumenty:

- DS-2019 Form - otrzymany od przedstawiciela CIEE w kraju zamieszkania
z poprawnymi terminami pracy.

- Paszport i wiza J-1 - w tym celu niezbędny jest kontakt z Ambasadą USA.

- I -94 Arrival Card - dokument otrzymany na lot do USA, niezbędny podczas ubiegania się o numer ubezpieczenia społecznego.

- Customs Declaration Form 6059B - karta otrzymana na lot do USA, musi zostać wypełniona.

- Confirmation of Insurance and Insurance ID card - dokument ten jest wydawany przez CIEE i służy jako potwierdzenie daty ubezpieczenia zdrowotnego. Nie należy przebywać w USA poza okresem, w którym podlega się ubezpieczeniu zdrowotnemu.

- Employment Offer Agreement Form (EOAF) potwierdzenie zawarcia umowy z pracodawcą.

Szczegółowe informacje dostępne na stronie internetowej: http://ciee.org/wat/prepare/documents.aspx.

Pracowaliście kiedyś w USA? Jak oceniacie pracę w tym kraju? Zapraszam do wypowiadania się w komentarzach.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Ile zarabia biegły sądowy?

Ile zarabia biegły sądowy?

Redakcja / 2015-02-17 03:11:45

Zarobki w Katarze

Zarobki w Katarze

Redakcja / 2015-01-30 15:42:18

Analiza SWOT - co to jest?

Analiza SWOT - co to jest?

Karolina Wyszogrodzka / 2011-06-27 14:58:21

Audyt kariery - co to jest?

Audyt kariery - co to jest?

Szczepan Spis / 2010-12-20 11:28:39