Jak dusić potrawy?

Prowadzenie domu    
ocena

Duszenie jest to taki proces obróbki termicznej, który jest połączeniem procesu obsmażania (krótkiego smażenia) oraz gotowania w małej ilości wody albo też jest to proces gotowania produktów w małej ilości wody i tłuszczu, ale już bez etapu obsmażania. Do duszenia, w obu przypadkach, używa się naczyń z dopasowanymi pokrywami. Dzięki temu para nie ulatnia się, a przenika poprzez tkanki półproduktów, przyspieszając proces ich zmiękczania.

Jak dusić potrawy?

sxc.hu

Dzięki obsmażaniu powierzchnia mięsa się zarumienia. Wytwarzane są również substancje barwne, smakowe i zapachowe.

W pierwszym etapie duszenia należy obsmażyć potrawę w niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu doprowadzamy do ścięcia białka na powierzchni mięsa, co pozwoli na zachowanie wody wewnątrz tego mięsa. W drugim etapie dodajemy niewielką ilość płynu (np. wodę, wywar warzywny, wino) i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Duszenie stosujemy zazwyczaj wtedy, kiedy przygotowujemy potrawę z różnych gatunków mięs (w przypadku, kiedy samo pieczenie może wysuszyć to mięso) albo z grzybów czy jarzyn.

Najpierw musimy dobrze rozgrzać tłuszcz na patelni lub samą patelnię (jeśli będziemy piec jakieś bardzo tłuste mięso). Następnie obsmażamy mięso (bez przykrycia), potem zalewamy płynem i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu.

W trakcie duszenia powstanie sos. Możemy go albo zagęścić, albo odparować i wtedy będzie bardziej zawiesisty.

W przypadku ryb, jarzyn, grzybów i kotletów mielonych duszenie nie może zbyt długo trwać, ponieważ jedne ze składników się rozpadną, a inne stwardnieją.

Kiedy dusimy warzywa, to dodajemy do nich odrobinę wody, soli i cukru. Robi się to po to, aby cenne składniki spożywcze nie przenikały do płynu, a pozostały w warzywach. Duszone warzywa pokrywa jakby warstwa tłuszczu, która chroni je od dostępu powietrza i rozkładu witamin. Wywar, który powstaje podczas duszenia, może stanowić bazę do aromatycznego sosu. Warto go spożywać, ponieważ w nim zawarte są składniki odżywcze i witaminy, które wyciekły z warzyw.

Warzywa przed duszeniem najlepiej obrać ze skórki (jeśli jest gruba). Dzięki temu szybciej staną się miękkie i nie stracą zbyt wielu składników odżywczych.

W trakcie duszenia co jakiś czas musimy uzupełniać płyn.

UWAGA!

Duszenie jest o tyle wygodne, że możemy je przeprowadzić w zwykłym rondlu, garnku lub na patelni. Jeśli nie mamy piekarnika, to duszenie jest świetnym wyjściem z sytuacji.

Często dusicie potrawy? Jaki jest Wasz ulubiony przepis? Podajcie nam go!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =