Jak naostrzyć nóż kuchenny?

Prowadzenie domu    
ocena

W kuchni ostry nóż to podstawa. Jeśli nóż nie jest odpowiednio naostrzony, to wtedy i komfort pracy nie jest rewelacyjny. Jeśli nóż nie kroi, ale zgniata, to oznacza, że już najwyższy czas, aby doprowadzić go do porządku.

Obecnie używa się różnych ostrzałek. Jednak jak radzono sobie dawniej? Moja babcia ostrzyła noże na kamiennych schodach, a jej siostra na kamiennym parapecie. Trzeba przyznać, że noże były wtedy bardzo dobrze naostrzone. Są jednak inne sposoby na naostrzenie noża beż użycia ostrzałki.

Nóż można także naostrzyć, pocierając nim lub o niego:

- nożyczki,

- drugi nóż,

- papier ścierny,

- spód porcelanowego kubka, gdzie porcelana nie jest polakierowana.

Przy prawidłowym ostrzeniu noża, należy pamiętać o pewnych zasadach. Dzięki stosowaniu się do niżej wymienionych zasad, ostrzenie będzie optymalne.

1. Posiadacze ceramicznych noży kuchennych powinni pamiętać o tym, iż można je ostrzyć tylko na kamieniach diamentowych. W przeciwnym razie ostrza noży ulegną zniszczeniu.

2. Na rynku można znaleźć wiele rodzajów ostrzałek. Mogą być takie, które trzymamy w ręku podczas ostrzenia, ale również i takie, które przytwierdza się na stałe do jakiegoś blatu.

3. Najwygodniej jednak jest ostrzyć za pomocą jednego z trzech rodzajów ostrzałek:

4. Ostrzałki, które można trzymać w ręku, a które ślizgają się w poprzek ostrza.

5. Ostrzałki nieruchome, które również trzyma się w ręku, a proces ostrzenia wygląda tak, iż nożem przesuwa się po wierzchu ostrzałki.

6. Ostrzałki, które zbudowane są z nieruchomej obudowy, w środku której znajduje się ruchome, najczęściej okrągłe, ostrze.

7. Noże zawsze ostrzy się po skosie.

8. Podczas ostrzenia musi być utrzymany stały kąt.

9. Najlepszy kąt ostrzenia to 20 stopni do powierzchni ostrzącej.

10. Podczas ostrzenia nóż należy dociskać do powierzchni ostrzącej, a następnie płynnymi ruchami przesuwać go raz w jednym, raz w drugim kierunku.

UWAGA!

Zanim wybierzemy odpowiednią ostrzałkę, warto wziąć ją do ręki i przymierzyć, czy pasuje do naszej dłoni, czy nie będzie się z niej wysuwać, itp. Warto też dopytać w sprzedawcy o różne nowości w tym zakresie i – przede wszystkim – po podczas ostrzenia należy zachować ostrożność.

Jak Wy ostrzycie noże? Dajcie znać czego używacie.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =