Szczególnie trzeba zadbać o czajnik, ponieważ to w nim gotujemy wodę do picia. Raz na 2-3 miesiące trzeba przeprowadzić akcję, dzięki której uwolnimy nasz czajnik od niepotrzebnego kamienia.
Sposoby są różne i każdy znajdzie coś dla siebie. Warto odkamieniać czajnik, ponieważ po usunięciu osadu woda będzie lepiej smakowała, a także będzie się szybciej gotowała. Zadbamy zarówno o nasze zdrowie, jak i portfel.
– Można kupić specjalne odkamieniacze, ale warto najpierw wypróbować domowe i tańsze sposoby.
– W walce z kamieniem pomogą nam obierki od ziemniaków. Do czajnika wrzuca się obierki, gotuje dwa razy (ale zmienia się tylko wodę), a na koniec porządnie wypłukuje.
– Można też użyć Coca Coli, która już jest sławna dzięki swoim właściwościom. Do czajnika należy wlać szklankę tego napoju, dopełnić wodą, zagotować, a na koniec wypłukać czajnik.
– Również soda oczyszczona zwalczy kamień. Do czajnika należy wsypać dwie łyżki sody, zostawić na kwadrans, wylać zawartość, wypłukać czajnik, zagotować czysta wodę i wylać. Teraz czajnik będzie już świeży i bez osadu na dnie.
– Również dobrze nam znany ocet zlikwiduje zbędny kamień. Należy wlać do czajnika pół szklanki wody i szklankę octu, zagotować, odstawić na co najmniej godzinę, wylać i wypłukać kilka razy, kilka razy zagotować samą wodę (oczywiście zawsze zmieniając na czystą), aby pozbyć się zapachu octu i już.
– Do czajnika można też zastosować sok z cytryny. Należy wlać sok z cytryny (bez pestek), a kiedy już widać, ze kamień odszedł, wypłukać kilka razy czystą wodą.
– I na koniec: kwasek cytrynowy. Należy wsypać kwasek cytrynowy i wlać dwie szklanki wody, zagotować, odstawić na 3 godziny, wypłukać kilka razy i zagotować kilka razy (zmieniając wodę na czystą przed każdym gotowaniem).
Czy znacie inne sposoby na odkamienienie czajnika? Dajcie znać w komentarzu.