Jak przechowywać sól?

Prowadzenie domu     dodano 2015-08-12
ocena

Sól nie psuje się i chroni inną żywność przed zepsuciem, jest więc pewnego rodzaju symbolem niezniszczalności. Dawniej nazywana była „białym złotem” i stanowiła środek płatniczy. Starożytni Rzymianie na ustach noworodków kładli zawsze szczyptę soli po to, aby uchronić je od chorób, a Żydzi każdą składaną ofiarę najpierw posypywali solą. Sól jest symbolem mądrości, przyjaźni oraz gościnności.

Jak przechowywać sól?

sxc.hu

Sól jest przede wszystkim składnikiem dodającym walorów smakowych wielu potrawom. W wielu krajach sól kuchenna jest jodowana, ponieważ jod jest ważnym pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Aby jednak sól miała pełnię swoich właściwości, musi być odpowiednio przechowywana.

Na sól kuchenną negatywnie wpływa wysoka temperatura, zbyt duża ilość światła oraz otwarty pojemnik. Dlatego też najlepiej przechowywać sól kuchenną w pojemnikach zamkniętych, nieprzeźroczystych oraz w jak najniższej temperaturze. Wtedy sól zachowa swoje wartości odżywcze.

W kuchni zazwyczaj jest tak, że sól musimy mieć w zasięgu ręki. Po otwarciu woreczka, warto przesypać sól do dużego, ciemnego pojemnika, zamknąć go i schować do szafki. Pod ręką można mieć solniczkę z niewielką ilością soli.

Warto zainwestować w specjalne pojemniki do przechowywania soli. Na rynku znajduje się wiele tego typu produktów. Jeśli jednak nie chcemy wydawać zbyt wielu pieniędzy, to można przechowywać sól chociażby w szczelnie zamykanym słoiku, który możemy nawet obkleić ciemnym papierem. J

Czasami zdarza się, że sól jest wilgotna i pojawiają się brzydkie bryłki. Aby temu zapobiec, można do solniczki wrzucić parę ziaren ryżu albo włożyć drewniane wykałaczki. Zarówno ryż, jak i drewno, wchłoną nadmiar wilgoci. Podobne właściwości ma także cynamon. Do pojemnika z solą można włożyć laskę cynamonu, która także będzie wyciągała wilgoć.

UWAGA!

Należy mieć na uwadze, że zbyt duża ilość soli (powyżej jednej łyżeczki dziennie) może doprowadzić do pojawienia się nadciśnienia tętniczego.

A jak Wy przechowujecie sól? Dajcie znać w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

4% człeka to sól.... Warto się nad tym zastanowić.

~ ljhgg / 2017-12-09 17:39:20
oceń komentarz: (0) (0)

Polecamy

Co zrobić ze starych rajstop?

Co zrobić ze starych rajstop?

Sabina Sosnowska / 2011-11-24 15:07:31

Co zrobić ze starych rajstop?

Co zrobić ze starych rajstop?

Sabina Sosnowska / 2011-11-24 15:07:31

Jak gotować brokuły?

Jak gotować brokuły?

Sabina Sosnowska / 2011-10-03 13:37:27