Zasady mrożenia jedzenia

Prowadzenie domu     dodano 2016-08-26
ocena

Jest wiele sposobów na to, aby żywność zachowała świeżość bez użycia nadmiernej ilości soli, cukru oraz konserwantów chemicznych. Warzywa można wekować, suszyć, peklować, wędzić jednak najlepszą metodą nadal pozostaje mrożenie jedzenia. Jest ona niekłopotliwa i wymaga tylko posiadania lodówki lub zamrażarki.

Zasady mrożenia jedzenia

sxc.hu

Wbrew potocznej wiedzy warzywa tracą niewielką ilość witamin po rozmrożeniu, między 10 a 30 procent (zależy od tego co jest mrożone, czy całe warzywa, dżemy czy syropy), a ponadto nadal pozostaje ich piękny zapach oraz smak, czego nie można powiedzieć o jedzeniu wyjętym ze słoików. Proces zamrażania żywności polega na tym, iż w jedzeniu tworzą się lodowe drobinki, które zmieniają strukturę przechowywanych produktów, hamując tym samym proces ich starzenia. Jedyny problem rodzi kwestia prawidłowego zamrażania oraz rozmrażania potraw.

Nigdy nie powinno się ponownie wkładać do zamrażalnika potraw już rozmrożonych, gdyż możemy zatruć się zepsutą żywność. Istnieje ryzyko, iż w czasie kiedy jedzenie było poza zamrażalnikiem mógł zacząć się już proces jego gnicia. Dlatego zaleca się zamrażanie produktów mięsnych w małych kawałkach, na przykład filety z kurczak w porcjach, płaty rybne, wtedy nie będzie nam szkoda wyrzucić resztek. Wyjątek stanowi mięso, które mamy zamiar usmażyć ponieważ w trakcie tego procesu wszelkiego bakterie zostaną zabite.

Co można zamrażać:

- produkty na święta jak wędlina w plasterkach, owijamy ją w aluminium do lodówki
- surówki - na przykład z kapusty, wcześniej ugotowaną, po rozmrożeniu dodajemy świeże jabłka i cebulę
- zupy, ale o bardziej gęstej konsystencji, jak żurek, kapuśniak, pomidorowa, grochowa, które
- pakujemy w pojemniczki (kupne, chociaż sprawdzają się również opakowania po lodach)
- mięsa pieczone, całe jak i krojone w plastry
- sosy
- potrawy typu leczo, bigos
- pieczywo pokrojone w kawałki i zawinięte w foliowe torebki nic nie traci na świeżości
- ciasta, oczywiście te bez kramu, czyli wszelkiego rodzaju piaskowce, makowce, drożdżowe
- pieczywo, dzięki czemu nie będzie czerstwe
- ugotowaną kapustę, którą można jeść samą lub zastosować do innych dań

Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?

OCENA
2.56
OCEŃ PORADĘ
Planowanie dnia

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Przypalony garnek - czyszczenie

Przypalony garnek - czyszczenie

Joanna Rayzacher / 2010-08-03 13:44:01

Co zrobić ze starych rajstop?

Co zrobić ze starych rajstop?

Sabina Sosnowska / 2011-11-24 15:07:31

Jak gotować brokuły?

Jak gotować brokuły?

Sabina Sosnowska / 2011-10-03 13:37:27