Dżem jabłkowy - przepis

Przetwory     dodano 2016-04-01
ocena

Kiedy zimą chcemy poczuć smak lata, najlepiej zanurzyć łyżeczkę w słodkim wiśniowym dżemie domowej roboty i przypomnieć sobie blask letniego słońca zatrzymanego w kawałkach owoców. Podobnie jest z dżemem jabłkowym, kuszącym może bardziej jesiennym niż letnim wspomnieniem. Równie dobrze smakuje i to nie tylko na kromce chleba, ale także w naleśnikach, makaronowych i ryżowych zapiekankach.

Dżem jabłkowy - przepis

photoxpress.com

Do sporządzenia kilka słoiczków najprostszego dżemu z jabłek

Będzie potrzebne:

3 kg jabłek,
1 – 1,5 kg cukru

UWAGA!

Do jabłkowych dżemów, w celu urozmaicenia smaku, dodaje się cynamon, goździki, skórkę z cytryny lub pomarańczy, banany, a nawet gotowaną marchewkę i kieliszek żubrówki.

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i włożyć do dużego garnka. Podlać odrobiną wody i gotować na małym płomieniu do tego momentu, kiedy jabłka się rozgotują. Następnie dodać cukier, dobrze wymieszać i podsmażyć często mieszając. Kiedy dżem zrobi się gesty, przełożyć do umytych i wysuszonych słoiczków, zakręcić je natychmiast i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wynieść w chłodne miejsce.

W innej wersji dżemu obrane, poćwiartowane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka zasypuje się cukrem i odstawia do następnego dnia. Po czym smażymy często mieszając do zgęstnienia słodkiej masy i odparowania soku. Gorący dżem wkłada się do słoiczków i natychmiast zakręca. 



Znacie inny dżem jabłowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28