Dżem truskawkowy - przepis

Przetwory     dodano 2016-04-01
ocena

Dżem z truskawek jest popularny, pięknie zachowuje smak i aromat truskawek, które możemy jeść świeże bardzo krótko. Na pewno jest lepszy niż kompot, może nie jest tak dobrym sposobem na przechowanie truskawek do zimy, jak mrożenie, bo owoce nie zostają całe, ale domowy, niskosłodzony, bardzo owocowy dżem podany zimą na świeżej bułce... Pyszności.

Dżem truskawkowy - przepis

sxc.hu

Oczywiście na początku musimy truskawki umyć, obrać, pozbawić szypułek. Kiedy to zrobimy ugniatamy je w misce – widelcem lub ręką. Zgniecione wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy. Musimy je zagotować, a potem dosłownie chwilkę przytrzymać na ogniu – wystarczą 3 minuty. Dodajemy parę kropel soku z cytryny i możemy lekko dosłodzić, jeśli to konieczne. Mieszamy i odstawiamy. Gotowe. Taki dżem, kiedy wystygnie przekładamy do słoików, wekujemy słoiki i możemy przechowywać aż do zimy i następnego sezonu truskawkowego.

Ciekawostką jest, że do dżemu truskawkowego można dodać trochę kawy rozpuszczalnej, kakao (też rozpuszczalnego), bądź czekolady w proszku, takiej, jaką robimy na gorąco. Po łyżeczce już do słoika, ale jeśli mamy zamiar to robić, musimy do słoików przełożyć gorący dżem i zamieszać z proszkiem, który wsypaliśmy, aby się rozpuścił. Dżem nie jest wtedy stricte truskawkowy, ale bardzo ciekawy w smaku.

Przetworów z cukrem żelującym nie musimy wekować we wrzątku. Jeśli pozakręcamy gorący dżem w słoikach i od razu postawimy słoiki do góry dnem – zapasteryzują się same, w naturalny sposób.

Do zrobienia kilku słoiczków dżemu potrzebujemy co najmniej kilograma truskawek. Na każdy kilogram owoców przypada 100 g cukru żelującego i parę kropelek soku z cytryny, który nie zmieni smaku truskawek, nie przyćmi go, ale wzbogaci i nada świeżości.

Znacie inny przepis na dżem truskawkowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28