Dżem wiśniowy - przepis

Przetwory     dodano 2016-04-01
ocena

Dżem wiśniowy, to obok powideł śliwkowych, największy klasyk wśród dżemów. Uwielbiany, popularny, nietrudny w przygotowaniu i, co ciekawe, słodki, pomimo że zrobiony z kwaśnych wiśni. Przetwory wiśniowe są tak popularne, bo wiśni większość z nas nie zje w ich naturalnej postaci, a w przetworach są pyszne – słodkie i delikatne. Ciasto wiśniowe, wiśniówka, dżem – to te najbardziej znane. Wiśnie w dodatku świetnie komponują się z bakaliami takimi jak migdały czy orzeszki laskowe, z cytryną, z czekoladą – zatem pole do popisów, jeśli chodzi o dodatki stoi otworem.

Dżem wiśniowy - przepis

sxc.hu

Wiśnie najpierw musimy umyć, oberwać szypułki, wydrylować. Potem dzielimy je na dwie części – w stosunku ¾ do ¼. Większą część zasypujemy połową cukru i smażymy w garnku o grubym dnie – aż puszczą sok. Sok, kiedy już będzie go sporo – odcedzamy, zasypujemy drugą połową cukru i gotujemy w osobnym garnku przez około minutę. Powinien zacząć gęstnieć. Do takiego lekko zgęstniałego soku przekładamy wiśnie, te już usmażone i te jeszcze świeże, i smażymy jeszcze około 10 minut, aż te zimne, dołożone później się ogrzeją tak, że będą gorące i też puszczą nieco soku. Owoce dzieliliśmy na dwie części, aby potem w słoikach mieć trochę całych, takich, które się nie rozpadły – dżem ładniej wygląda i chyba dzięki temu nawet lepiej smakuje.

Na koniec wszystko dokładnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny lub dodajemy zmielonych migdałów i gotowe. Możemy już przełożyć do słoików, zapasteryzować i odstawić na zimę.

Będzie potrzebne:

Do zrobienia prostego dżemu potrzebujemy wiśni i cukru żelującego. Na każdy kilogram owoców około 250 g cukru – jeśli wolimy bardziej wiśniowy, kwaskowy, wystarczy 200 g, jeśli słodszy – nawet 300.

Równie dobry jest dżem wiśniowy, do którego wykonania

Będzie potrzebne:
3 kg wiśni
1,2 kg cukru

Wiśnie przepłukać, wydrylować (usunąć pestki), włożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Następnie wstawić na wolny ogień i zagotować, często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować dżem do zgęstnienia, pilnując, by owoce nie przywarły do dna. Następnie przełożyć gorącą owocową masę do umytych i wysuszonych wcześniej słoiczków, zamknąć je natychmiast i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wynieść do piwnicy na półkę z zapasami na zimę.


W innej wersji po 3-4 godzinach od zasypania cukrem, wstawia się owoce na płomień, doprowadza do wrzenia, po czym zmniejsza ogień i gotuje 15-20 minut często mieszając. Następnie zdejmuje z ognia i odstawia na 10-12 godzin. Po tym czasie wstawia na kolejne 20-30 minut i znowu odstawia na 10-12 godzin. Trzeciego dnia gotuje się dżem 15-20 minut, po czym gorący nakłada do słoiczków.   

Do wiśni pasuje wanilia, cynamon, kardamon, a także kakao, rum i inne owoce, np. jabłka.

Znacie inny przepis na dżem wiśniowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
1.00
OCEŃ PORADĘ
Dżem jabłkowy - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28