Dżem z jeżyn - przepis

Przetwory    
ocena
Jeżyny to nie tylko pyszne i aromatyczne dary naszych lasów, ale także prawdziwa bomba wartości odżywczych.

Dżem z jeżyn - przepis

photoxpress.com

Dojrzałe owoce jeżyny zawierają cukry, kwasy organiczne - jabłkowy i winny, antocyjanki, które pomagają w trawieniu, sole mineralne i witaminy. Sok świeżych jeżyn z wodą osłodzoną miodem jest niezwykle orzeźwiający. Przy przeziębieniach i grypie działa napotnie i wykrztuśnie. Warto jeść jeżyny, warto też zachować je na zimę, gdy witamin jak na lekarstwo.

Wykonanie dżemu z jeżyn:

Będzie potrzebne:
jeżyny,
cukier – proporcja kilogram na kilogram.
UWAGA!
Możesz też przyrządzić wersję czekoladową tego dżemu – wystarczy, że po zgęstnieniu dodasz 2 łyżki kakao i 2 łyżki rumu i dokładnie wymieszasz.
  1. Krok pierwszy

    Dokładnie umyj jeżyny. Wsyp je do garnka z grubym dnem, by zakryły dno.

  2. Krok drugi

    Posyp cukrem, po czym wsyp kolejną warstwę i tak dalej, aż do zużycia składników. Jako ostatni do garnka powinien trafić cukier.

  3. Krok trzeci

    Przykryj garnek i zostaw na noc, by owoce puściły sok. Następnego dnia gotuj na niedużym ogniu, potrząsając garnkiem. Nie mieszaj łyżką, aby nie zniszczyć owoców.

  4. Krok czwarty

    Kiedy dżem zgęstnieje, odszumuj go delikatnie i zostaw do przestygnięcia. Gorący, ale nie wrzący dżem nałóż do sterylnych słoików i dokładnie zakręć.

Jakie macie pomysły na wykorzystanie takiego dżemu? :)

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka