Dżem żurawinowy – przepis

Przetwory    
ocena

Żurawina jest przepysznym dodatkiem do mięs, serów, a także – do bułek drożdżowych, ciast, nawet jako dodatek do czekoladowego budyniu. Jest lekko kwaśna, dlatego fantastycznie orzeźwia desery. Z kolei dodana do mięsa lub serów sprawia, że dania są słodkie i delikatne.

Dżem żurawinowy – przepis

sxc.hu

Oczywiście dżem z żurawiny bez problemu można kupić. Jednak nic nie smakuje tak, jak prawdziwa konfitura żurawinowa zrobiona w domu.

Do zrobienia konfitury

Będzie potrzebne:

1 kg świeżej lub mrożonej żurawiny,
2 jabłka,
sok i otarta skórka z dwóch cytryn,
400 g cukru,
szklankę wody.

UWAGA!

Żurawina ma twarde owoce, wydaje się, że trzeba je długo gotować, by rozpadły się na dżem. Konfitura jest jednak smaczniejsza, jeśli znajdą się w niej całe owoce, a nie tylko półpłynna papka.

Jabłka warto przygotować na początku – należy je obrać, oczywiście pozbawić pestek i ogryzków oraz zetrzeć na grubej tarce.

Najpierw należy umyć owoce żurawiny. Zalewamy je sokiem z cytryny, mieszamy ze startą skórką i cukrem.

Połowę tak przygotowanych owoców wkładamy do garnka, o dość grubym dnie (wraz ze startym jabłkiem) i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut, aż jabłko się rozpadnie. Najlepiej gotować bez przykrycia, wtedy wyparuje nadmiar wody, co chwilę mieszając. Po 15 minutach dokładamy do garnka pozostałą część owoców i gotujemy, mieszając już rzadziej, około pół godziny.

Po tym czasie można przełożyć konfiturę do wyparzonych wcześniej słoików (należy to zrobić, by upewnić się, że słoiki nie pękną), zawekować i postawić do góry dnem. Konfitura gotowa. Należy ją przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Konfiturę można przechowywać nawet do następnej jesieni.

Znacie inny przepis na dżem żurawinowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
1.75
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka