Imbir marynowany - przepis

Przetwory     dodano 2015-07-10
ocena

Marynowany imbir podaje się w japońskich domach i restauracjach jako przegryzkę między kawałkami sushi po to, by jak się to mówi - oczyścić podniebienie i kubki smakowe, by cieszyć się smakiem kolejnym kęsem maki lub nigiri. Czasami zwane jest gari lub imbir sushi i jest podawane obok wasabi i miseczki z sosem sojowym.

Imbir marynowany - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Będzie potrzebne:

1 duży korzeń świeżego imbiru
1/2 szklanki octu ryżowego
1/2 łyżeczka soli
3 - 4 łyżki cukru
odrobina koncentratu soku z buraków lub pomarańczowy bądź czerwony barwnik spożywczy

Korzeń imbiru umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy specjalnej szatkownicy do warzyw lub malaksera. Posypać solą i odstawić na 3-4 godziny, po czym włożyć do słoika i zalać zalewą przyrządzoną z gorącego octu i rozpuszczonego w nim cukru oraz barwnika. Zakręcić słoik, wystudzić i wstawić do lodówki na tydzień. Jeśli wydaje się nam, że zaprawy jest za mało lub jest za bardzo octowa, można domieszać do octu wodę.

A jeśli ten przepis nie przypadł do gustu, proponuję inny sposób marynowania imbiru.

Będzie potrzebne:
100 - 120 g świeżego imbiru w kawałku
1 szklanka wrzącej wody
1/2 szklanki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

Imbir pokroić poprzecznie w cieniutkie plasterki. Umieścić w miseczce i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 30 minut. Ocet, sól i cukier wymieszać, aż do rozpuszczenia się składników - można je podgrzać.  Imbir przenieść do słoika, zalać octową zaprawą i odstawić na godzinę, po czym wstawić na kilka dni do lodówki.

Ciekawą wersją marynowanego imbiru jest taka, do której

Będzie potrzebne:

1 łyżeczka soli gruboziarnistej

200 g świeżego imbiru

ocet z marynowanych śliwek

Imbir umyć, pokroić na mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Włożyć do miski i posypać solą. Odstawić na 12 godzin, po czym wyjąc z soli, wysuszyć, włożyć do słoika i zalać octem ze śliwek tak, by każdy z kawałków imbiru był w nim zamoczony. Odstawić na tydzień. Następnie wyjąć ze słoika, poczekać, aż odciekną, włożyć z powrotem do pustego słoika i na zalać nowym octem ze śliwek, którymi przykryć imbir. Marynować jeszcze 2-3 dni, po czym imbir pokroić w cienkie plasterki i podawać z sushi.

Znacie inne fajne przepisy na imbir marynowany? Podzielcie się nimi!

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28