Kalafior marynowany - przepis

Przetwory     dodano 2015-07-09
ocena

Marynowane kalafiory to dobry pomysł na odmianę w czasie przygotowania pikli. Można używać ich do przystawek, kanapek oraz jako składnik sałatek.

Kalafior marynowany - przepis

sxc.hu

Będzie potrzebne:

1 kg kalafiora
1 marchewka
1 cebula
2/3 szklanki białego octu winnego 6%
2 1/2 łyżki cukru
liście laurowe
ziarna białej gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżki soli

Kalafiory umyć, osączyć i podzielić na mniejsze kawałki, na różyczki. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w plasterki. Wstawić w garnku wodę na warzywa, kiedy się zagotuje, włożyć różyczki kalafiora i plasterki marchewki. Kalafiory gotować ok. 4-5 minut, a marchewkę 10-12. Do umytych wcześniej i wysuszonych słoików włożyć ziarna pieprzu, ziela angielskiego, po jednym liściu laurowym, łyżeczce ziaren gorczycy i rozdzielone na pierścienie plasterki cebuli. Na tym ułożyć kalafiory i marchewkę, lekko ucisnąć. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i solą, wymieszać z octem i zalać warzywa, znajdujące się w słoikach. Zamknąć słoiki i wstawić do garnka z ciepłą wodą. Pasteryzować 20 minut. Po czym odstawić do wystygnięcia.

Będzie potrzebne:
1 marchewka
kilka małych pieczarek
puszka malutkich kolb kukurydzy
kilkanaście malutkich cebulek
kilka malutkich ogórków
1 papryka
zalewa i przyprawy jak poprzednio

Warzywa umyć. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulki obrać, pieczarkom odciąć ogonki, ogórki pozbawić końcówek, paprykę oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku, wrzucić do niej plasterki marchewki i pieczarki. Marchewki gotować ok. 10 minut, pieczarki 2-3 minuty. W słoikach rozłożyć ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy, na to poukładać warstwami warzywa, zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.

Znacie inne fajne przepisy na kalafior marynowany? Podzielcie się nimi!

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28