Konfitura z malin - przepis

Przetwory     dodano 2016-04-04
ocena

Maliny są przepyszne. Słodkie, ale z lekko kwaskowym posmakiem. Soczyste, rozpływają się w ustach. Nie są dostępne cały rok, ale ich smak kojarzy nam się ze słońcem, z wakacjami i latem. Jednak możemy zachować ich smak na zimę – w dżemach, konfiturach i innych przetworach.

Konfitura z malin - przepis

sxc.hu

Konfitura malinowa nie jest trudna do zrobienia, a zimą czy jeszcze jesienią, w deszczowe, listopadowe wieczory przywraca smak i zapach upalnego lata. Konfitura malinowa jest świetnym dodatkiem do lodów, do herbaty lub ciast. Aby przygotować kilka słoików potrzebujemy 2 kg malin i około 10 łyżek cukru. Cukier żelujący, nie sprawdza się najlepiej w przypadku malin.

Zaczynamy od tego, że owoce myjemy. Maliny trudno się myje, jednak dobrze jest to zrobić, gdyż mogą pozostać na nich listki lub zabrudzenia. Wkładamy je do garnka i na małym ogniu gotujemy, aż się rozpadną. Musimy bardzo często mieszać owoce, bo łatwo je przypalić. Można je podlać odrobiną wody i dobrze jest robić to w garnku o grubym dnie, jeśli taki mamy.

Kiedy maliny się rozpadną odstawiamy je do wystygnięcia. Zimne (albo przynajmniej chłodne) przecieramy na gęstym sicie, tak aby zostały na nim pestki. Można ewentualnie zrobić z owoców papkę mikserem, jednak to nie daje doskonałego efektu – nie oddzielimy pestek. Do masy dodajemy cukier – od 6 do 10 łyżek. Im więcej cukru, tym konfitura bardziej gęsta – przy 6 wyjdzie nam sos, przy 10 gęsty dżem. Po dodaniu cukru stawiamy garnek z masą owocową znów na gazie i gotujemy (na małym ogniu!), aż się zagotuje, cały czas mieszając.

Konfitura gotowa. Pozostaje przelać do słoiczków, zawekować i maliny mogą czekać do zimy.

UWAGA!

Jeśli chcemy urozmaicić konfiturę, możemy użyć 0,5 kg malin i 0,5 kg innych owoców.

Znacie inny przepis na konfiturę malinową? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.90
OCEŃ PORADĘ
Dżem truskawkowy - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28