Konfitura z wiśni – przepis

Przetwory     dodano 2016-04-07
ocena

Konfitury, dżemy i inne domowe przetwory od zawsze były domeną naszych nieocenionych babć. Zawsze smakowały wyjątkowo, przywodziły na myśl dzieciństwo i sprawiały, że przez krótką chwilę, podczas ich smakowania, świat stawał w miejscu, a problemy przestawały istnieć. Nic w tym dziwnego – konfitury stanowią przecież doskonały smakołyk, którego zastosowanie jest niezwykle szerokie. Wykorzystywane są one do naleśników, ciast, drożdżowych bułeczek, kanapek i innych smacznych i wyjątkowo słodkich deserów.

Konfitura z wiśni – przepis

photoxpress.com

Nie należy jednak zapominać, że swój wyjątkowy i niezapomniany smak posiadają jedynie konfitury i przetwory, które wykonywane są samodzielnie, w domu. Ich smak jest nieporównywalnie lepszy w porównaniu do przetworów zakupionych w sklepie. Nie wiedzieć jednak czemu, wiele osób – uważając, że wykonywanie domowych przetworów jest wyjątkowo trudne – ogranicza się jedynie do sklepowych konfitur, które niestety bardzo często bogate są w chemiczne dodatki i ulepszacze. Nie ma nic bardziej błędnego. Domowe konfitury to dziecinnie proste i wyjątkowo szybkie do przygotowania przetwory, z wykonaniem których poradzi sobie nawet największy kuchenny nowicjusz.

Do zrobienia własnych konfitur z owoców, przykładowo z wiśni, będą potrzebne:


Będzie potrzebne:

kilka słoików z dobrze dopasowanymi przykrywkami
1 kilogram wiśni
torebka lub dwie preparatu żelującego do przetworów, w zależności od ilości owoców (zwykle na 1 kilogram owoców wystarczy jedna torebka)
1 kg cukru

W pierwszej kolejności słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć, przykrywki również. Podobnie należy postąpić z owocami, które – aby konfitury były smaczne i nie psuły się – powinny być dojrzałe i świeże. Należy je dokładnie umyć, pozbawić ogonków, wydrylować i przekroić na pół.

Wiśnie należy przełożyć do średniej wielkości rondla i zasypać na noc cukrem, ok. 2/3 z kilograma. Następnego dnia, nie dodając wody, należy owoce smażyć przez około 45 minut na bardzo małym ogniu, nie mieszając, a jedynie lekko podrzucając. Po tym czasie całość należy odstawić na 12 godzin. Następnie znowu smażymy, dodając – pod sam koniec – pozostałą część cukru.

Można dodać również preparat żelujący do przetworów, zapobiegnie on wysuszaniu owoców i zapewni im dłuższą trwałość i świeżość po otwarciu słoika. Podczas smażenia należy zbierać z wierzchu tworzącą się piankę i nadal smażyć, aż wiśnie staną się szkliste. Tak przygotowaną owocową masę należy przełożyć do przygotowanych wcześnie słoików i, aby długo zachowała świeżość, przed zamknięciem do każdego słoika wlać łyżeczkę spirytusu.

Znacie inny przepis na konfiturę z wiśni? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Konfitura z malin - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28