Korniszony – przepis

Przetwory     dodano 2016-04-12
ocena

Korniszony to, według słownikowej definicji, małe ogórki marynowane w occie. Właśnie wielkością różnią się od ogórków konserwowych, które także, w przeciwieństwie do ogórków kiszonych, marynuje się w octowej zalewie.

Korniszony – przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

W starszych książkach kucharskich wyraźnie odróżnia przetwory z ogórków, wskazując na różnicę w stężeniu octu (większe w korniszonach) i potrzebę pasteryzacji ogórków konserwowych.

Ogórki umyć i osączyć. Sól i cukier rozpuścić w odrobinie wody. Do litrowego garnka wlać wodę, ocet i wodę z rozpuszczonym cukrem i solą. Do słoików włożyć po ząbku czosnku, gałązce kopru, 1-2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, po kilka ziarenek gorczycy. Ogórki ułożyć ściśle w słoikach, zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować około 10 min. jeśli skończy się porcja zalewy, zrobić następną z takich samych składników w identycznych proporcjach.

Wykonanie korniszonów trzeba rozłożyć na kilka dni, będziemy mieć wtedy pewność, że ogórki zostaną dobrze zakonserwowane:

Będzie potrzebne:

ok. 3 kg ogórków (na 5 słoików 0,9-1 l),
2 łyżki cukru,
1 czubata łyżka soli,
1/2 szklanki octu,
3,5 szklanki zimnej wody.

UWAGA!

Przepisy na korniszony i konserwowe ogórki modyfikujemy tak, by odpowiadały naszym smakowym upodobaniom.

  1. Krok pierwszy

    Malutkie ogórki umyć, osączyć, ułożyć w naczyniu i zalać solanką: na 1 l zimnej wody dodać 1 czubatą łyżkę soli. Ogórki obciążyć, by były przyciśnięte i odstawić na 24 godziny.

  2. Krok drugi

    Zlać z ogórków solankę. Przygotować octową zalewę: na 1 szklankę 6% octu dodać 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, wymieszać, zagotować i gorącą zalać korniszony. Znowu odstawić na 24 godziny, obciążone np. talerzykiem, by nie wypłynęły.

  3. Krok trzeci

    Po 24 godzinach zlać z ogórków do garnka octową zalewę. Następnie tak jak w kroku II przyrządzić nową zalewę i wymieszać ją z tą, w której moczyły się korniszony. Zagotować, zalać tym ponownie ogórki i znowu odstawić na kolejne 24 godziny.

  4. Krok czwarty

    Po 24 godzinach przełożyć ogórki do słoików. Zagotować ostatnią zalewę w proporcjach: na 2 szklanki octu 6% dodać litr zimnej, przegotowanej wody, łyżkę cukru, ewentualnie 1 łyżkę soli. Razem z zalewą zagotować również: ziarnka pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liście laurowe, baldachim kopru. Można dołożyć malutkie cebulki lub troszkę curry w proszku. Gorącym płynem zalać ogórki, szczelnie zamknąć słoiki.

Znacie inny przepis na korniszony? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28