Marmolada z pomarańczy - przepis

Przetwory    
ocena
Marmolada z pomarańczy stanowi nieodłączny składnik brytyjskiego śniadania.

Marmolada z pomarańczy - przepis

http://pixabay.com

Ma piękny złocisty kolor, dość zwartą konsystencję i niezwykły aromat.

Będzie potrzebne:
600 g pomarańczy pokrojonych na połówki,
marmolada z pomarańczyFot. photoxpress.com

sok z 1 cytryny,
1,5 litra wody,
1 kilogram cukru krystalicznego.

Wykonanie:

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie marmolady, wysterylizuj słoiki. Możesz umyć je w gorącej wodzie, a następnie wyprażyć w piekarniku. Przykryj je arkuszami papieru śniadaniowego, by nie dostały się do nich żadne zanieczyszczenia i zabierz się za przygotowanie owoców. Łyżeczką wybierz z połówek pomarańczy tak dużo miąższu, jak to możliwe, unikając białej warstwy pod skórką i błonek rozdzielających cząstki – jedno może przydać marmoladzie goryczy – a drugie pogorszyć jej konsystencję. Miąższ i sok umieść w malakserze i zmiksuj. Pokrój skórki w cienkie paseczki, jednak postaraj się jednak pozbyć jak największej ilości gorzkiej białej warstwy. Możesz też spróbować otrzeć skórkę z pomarańczy drobną tarką do parmezanu.

Zmiksowany miąższ i okrojone skórki przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj cukier i wodę i zagotuj całość, po czym zmniejsz płomień do minimum i smaż przez półtorej do dwóch godzin, aż objętość mieszaniny zredukuje się o połowę, a skórki będą całkiem miękkie.

Przełóż marmoladę do wysterylizowanych słoików i natychmiast je pozakręcaj. Nie wymagają pasteryzowania.

Znacie inne przepisy na marmoladę pomarańczową?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka