Marynowane patisony - przepis

Przetwory     dodano 2016-04-28
ocena

Jesień to czas przetworów. Warto wykorzystać wszystkie jej skarby, by zimą móc cieszyć się samodzielnie przygotowanymi smakołykami.

Marynowane patisony - przepis

sxc.hu

Najważniejszym elementem marynat jest zalewa.

Należy bardzo dobrze ją doprawić, aby patisony miały wyrazisty smak.

Aby zrobić marynowane patisony będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:

2 kg malutkich patisonów, 2 duże cebule, 1 marchewka, 12 ząbków czosnku, ziele angielskie, 12 listków laurowych, 1 mała ostra papryczka, łyżka gorczycy. Zalewa: 1,5 litra wody, 350 ml octu, 8 łyżek cukru, 6 łyżek soli.

 

Wykonanie:

Patisony umyj i oczyść, wykrój skazy. Słoiki umyj i wyparz. Do każdego słoika wrzuć po 2 listki laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, kawałek cebuli, kilka kawałków marchwi pokrojonej w słomkę, pierścionek ostrej papryczki, pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarenka pieprzu czarnego i po 2 ząbki czosnku przekrojone wzdłuż.

Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj. Wrzącą zalewą napełnij słoiki, od razu zakręć i pasteryzuj przez kwadrans.

Podawaj do mięs lub krojone w plasterki do kanapek.

 

Znacie inny przepis na marynowane patisony? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28