Ogórki w miodzie – przepis

Przetwory     dodano 2016-04-12
ocena

Lato to okres, w którym natura dostarcza nam świeżych owoców i warzyw. Niektóre z nich, takie jak jabłka, marchew czy cebulę, w specjalnych warunkach możemy przechowywać i spożywać przez całą zimę. Niestety wiele z nich do tego się nie nadaje, a warzywa dostępne w sklepach zimą, wyhodowane w sztucznych warunkach pozbawione są naturalnego aromatu i smaku.

Ogórki w miodzie – przepis

sxc.hu

Nie od dzisiaj znane są sposoby na przetwory z warzyw i owoców. Dzięki nim możemy w zimowym okresie korzystać z tego, co zebraliśmy latem. Chociaż na sklepowych półkach jest mnóstwo przetworów, od ogórków konserwowych po sałatki z czerwonej kapusty, najlepiej jednak smakują te, które sami zrobiliśmy w domu.

Ciekawym pomysłem mogą być ogórki w miodzie, które możemy wykorzystać później do kanapek lub jako surówka do dań obiadowych. Do ich przygotowania

Będzie potrzebne:

4 kg ogórków,
2 litry wody,
2,5 szkl. cukru,
2 szkl. octu,
4 czubate łyżki soli,
5 łyżek miodu.

Przygotowane ogórki myjemy pod bieżącą wodą (możemy je obrać ze skórki). Następnie kroimy je na plasterki i tak pokrojone wkładamy do słoików.

Wodę, cukier, ocet, sól i miód mieszamy ze sobą w garnku, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza zalewa zagotuje się, odstawiamy ją do przestygnięcia. Następnie zalewamy nią pokrojone ogórki w słoikach i zakręcamy. Warto kupić nowe nakrętki do słoików, a stare wyrzucać, ponieważ używane mogą być nieszczelne. Tak przygotowane słoiki, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 25 minut, a następnie odstawiamy do ostudzenia i wynosimy w chłodne miejsce. Już po paru tygodniach nasze ogórki w miodzie są gotowe do jedzenia.

Znacie inny przepis na ogórki w miodzie? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
4.25
OCEŃ PORADĘ
Powidła śliwkowe - przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28