Powidła śliwkowe - przepis

Przetwory     dodano 2016-04-12
ocena

Nic tak nie smakuje, jak świeża bułka z masłem i własnymi, śliwkowymi powidłami. Ciemne, gęste, pachnące wędzoną śliwką i cukrem, domowe powidła są zupełnie inne niż banalny dżem, jaki możemy kupić w sklepie.

Powidła śliwkowe - przepis

photoxpress.com

Zrobienie powideł jest czasochłonne, ale zapach śliwek, który wypełnia mieszkanie, gdy je robimy jest bezcenny. Możemy je przygotować w długie, jesienne wieczory lub deszczowe popołudnia końca lata...

Potrzebujemy do nich tylko śliwek i cukru. Chociaż, niektórzy robią śliwkowe powidła tylko ze śliwek, nie słodząc ich. W zależności od tego, jak słodkie przetwory chcemy uzyskać, możemy z cukru zrezygnować lub dodać około 30 dag na kilogram śliwek, ale nie więcej! Powidła robimy ze śliwek węgierek, mocno dojrzałych, miękkich, nawet lekko przejrzałych.

Śliwki myjemy, potem wyciągamy z nich pestki. Trzeba je przekroić na połówki; z dojrzałych owoców pestki wypadają same. W garnku o grubym dnie, może to być też duża, masywna patelnia (ale z pokrywką), gotujemy śliwki aż się rozpadną. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy masa owocowa zgęstnieje. Jeśli będziemy słodzić powidło – to jest najlepszy moment. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia.

Następnego dnia znów na małym ogniu smażymy powidła. Musimy często mieszać, aby się nie przypaliły. Śliwki zwykle potrzebują około 4 godzin, przez 3 dni z rzędu, aby zmniejszyć swoją objętość o 2/3. Kiedy zostanie nam 1/3 początkowej ilości owoców, to oznacza, że powidła osiągnęły już odpowiednią gęstość i możemy włożyć je do wyparzonych słoiczków, zawekować i odstawić na półkę. Niech tam czekają do zimy.

Znacie inny przepis na powidła śliwkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ
Konfitura z wiśni – przepis

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2010-12-01 14:19:21

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka / 2011-09-22 13:55:49

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-14 15:59:27

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka / 2011-06-15 11:40:28