Śliwki w occie – przepisy

Przetwory    
ocena

Śliwki w occie to jedne z najbardziej lubianych domowych przetworów, jakie znamy. Zimą lub późną jesienią cudownie jest wrócić pamięcią do lata i ciepłego słońca.

Śliwki w occie – przepisy

sxc.hu

Najbardziej popularne są oczywiście powidła śliwkowe – znane i lubione. Bardzo popularne są kompoty, nie tylko ze śliwek. Na ich bazie możemy przygotować doskonałe przetwory na zimę.

Podajemy klasyczny przepis mam i babć, który łatwo wykonać. Śliwki, które zimą można zjeść na wiele sposobów, są doskonałe jako dodatek do wielu potraw.

Do przygotowania śliwek w occie potrzeba:

Będzie potrzebne:

2 kg śliwek,
2 litry wody,
3,5 szkl. octu 10%,
10 łyżek cukru.

Warto do tego dorzucić własne przyprawy, by wzbogacić smak, stworzyć swój niepowtarzalny przepis. Świetne są  goździki – na podaną wyżej ilość potrzebnych będzie tylko 10 sztuk.

Śliwki należy umyć przed zamknięciem ich w słoikach. Układamy je ciasno, by do siebie przylegały. Nie trzeba ich wcześniej drylować, bo wydrylowane rozpadają się i powstaje papka. Gotujemy wodę z octem, cukrem i goździkami. Przegotowaną wodą zalewamy słoiki (wcześniej warto słoiki wyparzyć, by mieć pewność, że nie pękną).Słoiki ze śliwkami i gorącą wodą mocno zakręcamy, wekujemy, gotując w garnku około 10 minut i gotowe.

Czekamy, aż staną się zupełnie szczelne (sprawdzamy stawiając do góry dnem). Można wynieść je do piwnicy lub na strych, by zimą móc je otworzyć i cieszyć się smakiem babiego lata.

Znacie inny przepis na śliwki w occie? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

Polecamy

Buraki zasmażane – przepis

Buraki zasmażane – przepis

Agnieszka Pietnoczka

Dżem z jeżyn - przepis

Dżem z jeżyn - przepis

Katarzyna Wyka

Imbir marynowany - przepis

Imbir marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka

Kalafior marynowany - przepis

Kalafior marynowany - przepis

Agnieszka Pietnoczka